Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv; endüstriyel sektörler, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya sektörlerine danışmanlık hizmeti veren KPMG Küresel Endüstriyel Üretim CEO Araştırması’nın sonuçlarına göre CEO'ların yüzde 80’i müşteri deneyim ve etkileşimlerini yeniden tasarlamak, şirketlerin verimlilikleri ve çevikliğini artırmak, doğru üretim planlama, stok yönetimi ve fiyatlandırmanın sağlanması için yatırım önceliklerinin başında üretken yapay zekâyı tutuyor.

“Şirketler, dijitalleşme çerçevesinde köklü değişikliklere gidecek”

BloombergHT.com için sorularımızı yanıtlayan KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, araştırmaya dair “Yöneticiler, endüstriyel üretim sürecinde pandemi döneminde tedarik zincirindeki kırılmadan derslerini alıp, ajandalarına üretken yapay zekayı aldı. CEO'ların yüzde 80’nin önceliklerinin başında üretken yapay zekaya yatırım geliyor” dedi.

“Şirketler için yüzde 2,5 üzeri büyüme bekleniyor”

KPMG'nin "Küresel Endüstriyel Üretim CEO Araştırması" raporunda yer alan ankete katılan 175 endüstriyel üretim sektörü CEO'sunun ekonomiye güveni geçen yıla göre yüzde 5 arttı.

Murat Palaoğlu “Endüstriyel üretim sektörü CEO'ları şirketlerinin büyümesinin genel ekonomik büyümeyi geçeceğini düşünüyor. Ankete katılan CEO'ların yüzde 39'u önümüzdeki 3 yılda yüzde 2,5'ten fazla büyüme beklediklerini ifade ediyor. Ayrıca dijitalleşme alanı başta olmak üzere köklü değişikliklerin ve dönüşümün hayati öneme sahip olacağının da altı çiziliyor.açıklamasını yaptı.

Endüstriyel üretim sektörü CEO'ları ekonomi hakkında gittikçe daha iyimser oluyor. Tedarik zincirindeki aksamalar düzelmeye başlarken girdi ve nakliye maliyetleri normalleşiyor. Faiz oranları durağanlaşıyor ve yaygın beklenti 2024 yılında bu oranların düşeceği yönünde. Endüstriyel üretim sektörü CEO'ları şirketlerinin büyümesinin ekonomiyi geçeceğini düşünüyor.

“Dijitalleşme alanındaki değişiklikler, şirketler için hayati öneme sahip olacak”

Palaoğlu şirketler için kritik önemde olan dijitalleşmeye ilişkin "Ekonomik zorluklara rağmen dünya genelinde güçlü endüstriyel üretim şirketleri finansal durumlarını geliştirmiş durumda. Şimdi CEO'ların güçlü temel üzerinden hissedarlar için değer yaratmaya devam etmenin yollarını bulması gerekiyor. Dijitalleşme alanı başta olmak üzere köklü değişiklikler ve dönüşüm hayati öneme sahip olacaktır. Bunun için endüstriyel üretim şirketlerinin müşterilerine farklılaştırılmış değer sunmaları, iş modellerini değiştirmeleri ve operasyonel etkinliklerini artırmak için dijitalin ve doğru ESG stratejilerinin kaldıraç etkisini kullanmaları gerekiyor." dedi.

“Şirketlerin odağında, üretken yapay zeka uygulamalarına yatırım var”

KPMG'nin anketine katılan CEO'lar dijitalleşme ve bağlanabilirliğin büyüme hedeflerini gerçekleştirmede en büyük operasyonel önceliğe sahip olduğunu belirtiyor.

Murat Palaoğlu üretken yapay zekanın büyük şirketlerinin yatırım önceliğinde olduğunu belirterek “Bu da Endüstri 4.0 teknoloji ve modellerinin daha fazla benimsenmesi anlamına geliyor. Anket sonuçları CEO'ların gündemindeki bir diğer önceliğin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) olduğunu gösteriyoraçıklamasını yaptı.

CEO’lara göre 2024, sektördeki birçok şirket için dijitalleşme, ESG uygulamaları sayesinde daha derin bir değişimi beraberinde getiren bir yıl olabilir.