Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Japon hisse senetleri öncülüğünde ve Çin’den gelen güçlü PMI verilerinin ardından bu sabah yükseldi. Japonya ve Hong Kong’da Borsalar yükselirken, Çin hisse senedi endeksleri dalgalandı.

ABD’de bilanço sezonu Wall Street’in büyük teknoloji şirketleri öncülüğünde güçlü bir başlangıç yaptı. ABD bilanço sezonunun ilk sonuçları, şirketlerin yüzde 80’inden fazlasının beklentileri aştığını gösteriyor. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, ilk çeyrek karları, yüzde 3,8’lik beklentiyle karşılaştırıldığında, bir yıl öncesine göre yüzde 4,7 oranında artış kaydetme yolunda ilerliyor.

ABD vadeli endeksleri de bilançoların desteğiyle Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerindeki artışa rağmen fazla değişim göstermedi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir önceki seansta beş baz puan düştükten sonra salı günü sabit kaldı.

Emtia piyasalarında petrol, Orta Doğu’da olası bir ateşkese ilişkin görüşmelerin ham petrol için risk primini azaltmasıyla neredeyse iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın, bu haftaki Fed toplantısı öncesinde üst üste üçüncü ayda da değer kazanmaya hazırlanıyor. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,41 düşen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah biraz toparlandı ve 1.260 seviyesinde.

Euro Bölgesi enflasyon ve büyüme verilerini bekliyor

Euro Bölgesi Nisan ayı tüketici enflasyonu verileri ile ilk çeyrek büyüme verilerine odaklandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Tüketici Fiyat Endeksi’nde yıllık artışın mart ayında olduğu gibi yüzde 2,4 seviyesinde açıklanması yönünde. TÜFE’deki aylık artışın ise yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya gerilediği, çekirdek enflasyonun da yüzde 2,9’dan yüzde 2,6’ya hız kestiği öngörülüyor.

Bloomberg Avrupa Başekonomisti Jamie Rush manşet enflasyonun nisan ayında enerji maliyetlerindeki artışa bağlı olarak büyük ölçüde sabit kaldığı, çekirdek enflasyonun önemli ölçüde düşüş kaydettiği öngörüsünde bulundu.

Euro Bölgesi’nde dezenflasyon sürecinin “oldukça ilerlemiş” durumda olduğunu belirten Rush, “Enflasyonun yaz aylarında yüzde 2’nin altına düşmesi muhtemel ve haziranda faiz indirimine gidilmesi kesin gibi görünüyor” dedi.

Aynı saatte açıklanacak büyüme verisinin çeyreklik bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 0,2 olarak açıklanması bekleniyor. Rush, büyüme verileri için de “Euro bölgesi yaklaşık bir buçuk yıldır anlamlı bir şekilde büyüyemediği için büyük resim durgunluktan ibaret olmaya devam ediyor. Büyüme ivmesi kademeli olarak artacaktır, ancak enflasyonun düşüş eğiliminde olması ve ekonomide talep fazlası olduğuna dair bir kanıt bulunmaması nedeniyle ECB’nin bu yıl haziran ayından itibaren faiz oranlarında derin indirimler yapmasını beklemeye devam ediyoruz” dedi.