Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

TÜFE verisi öncesi ABD hisse endekslerinde yaşanan yükselişin Asya’ya yansımasıyla küresel Borsalar yeni rekorlara ulaşmaya hazırlanıyor.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Ocak ayından bu yana en uzun yükseliş serisini yakaladı. S&P 500 endeksi Salı günü yüzde 0,5 yükselişle rekor seviyeye biraz daha yaklaşırken vadeliler yüzde 0,1 artıda.

MSCI Asya Pasifik endeksi Salı gününü iki yılın zirvesinde kapamasının ardından yükselmeye devam etti. Yükselişlere çip üreticisi TSMC öncülük ederken Japonya ve Avustralya borsaları da pozitif. Çin anakara endeksleri olumsuz ayrıştı, Hong Kong borsası ise tatil sebebiyle kapalı.

Hafta boyunca sakin seyreden kur ve tahvil piyasaları TÜFE gününe de yatay başladı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.251 puanda. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,44 ile az değişim gösterdi. Altının onsu spot piyasada 2.360 dolar seviyesinde yatay.

Powell’dan ‘uzun süre yüksek faiz' mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, sabırlı olmaları ve enflasyonun soğumaya devam ettiğine dair kanıtları beklemeleri gerektiğini söyleyerek borçlanma maliyetlerini uzun süre yüksek tutma ihtiyacını vurguladı.

Fed Başkanı, son enflasyon rakamlarının faiz oranlarını düşürmek için gereken güvene ulaşmanın daha önce düşünülenden daha fazla zaman alacağına işaret ettiğini söyleyerek bu ayın başlarında yaptığı açıklamaları yineledi.

Powell Salı günü Amsterdam’da Hollanda merkezli Yabancı Bankacılar Derneği panelinde yaptığı açıklamada, ilk çeyrekte enflasyonda ilerleme kaydedilmemesine atıfta bulunarak, “Sorunsuz bir yol olmasını beklemiyorduk, ancak bu veriler bence herkesin beklediğinden daha yüksekti. Bu durumun bize anlattığı şey, sabırlı olmamız ve kısıtlayıcı politikanın işini yapmasına izin vermemiz gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

Powell “Enflasyonun zaman içinde yüzde 2’ye ineceğinden emin olmamız daha uzun sürecek gibi görünüyor” diye ekledi. Powell panel boyunca mevcut para politikasının “çok sayıda ölçüte göre kısıtlayıcı olduğunu” vurgularken merkez bankasının bir sonraki hamlesinin faiz artışı olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Powell’ın açıklamalarını yorumlayan Wilmington Trust başekonomisti Luke Tilley bugünkü konuşmanın mevcut duruşu vurgulamak için büyük bir egzersiz olduğunu belirtti.