Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Herhangi bir pilot olmadan ve çok yüksek hızlarda gerçekleştirilecek otonom araçlarla Formula 1 yarışlarını yakın gelecekte daha çok izleyeceğiz. Belki de Abu Dabi'de ki yarış, bize, geleceğin motor sporlarının ne olacağına dair ipuçları veriyor.

Dört sürücüsüz araç ile bir Formula 1 sürücüsü arasındaki ilk yarış Abu Dabi'de gerçekleşti. En iyi performansa sahip otonom yarış otomobilleri, eski Formula 1 pilotu Daniil Kvyat ile karşı karşıya geldi.

“En hızlı otonom araçlar, eski Formula 1 pilotunun 10 saniye gerisinde kaldı”

İnsana karşı makineye gelince, Daniil Kvyat 10.000'den fazla seyirciden oluşan kalabalığın büyük tezahüratları arasında otonom araçları, bir değil iki kez geçti. Yarışları yaklaşık 600binden fazla kişi sosyal medyadan izledi. En hızlı araba Kvyat'ın zamanından hâlâ 10 saniye gerideydi. Ancak etkileyici bir hızda akıcı ve temiz turlar attı.

Asıl test, otonom yarış araçlarının finansal açıdan uygun bir seriye dönüşüp dönüşmeyeceği olacak. Burada üreticilerin makul bir şekilde arabalarına uygulayabilecekleri algoritmalar ve teknolojiler geliştirmenin ek faydası da var.

İleri Teknoloji Araştırma Konseyi (ATRC) Genel Sekreteri Al Bannai "Şu anda Formula 1 pilotunun rekabet ettiği şey, otonom aracın yaptığını yapmasını sağlayan, yapay zeka algoritması" dedi.