Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Reuters’in haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Cumartesi günü bir Alman gazetesine konuştu. Coeure, Avrupa’da finansal piyasalarda yaşanan kargaşanın enflasyondaki yükselişi daha da geciktirebileceğini ve bankaların zaman içerisinde zorlayıcı müdahalerle düzeltilmek durumunda kalabileceğini söyledi.

Coeure, euro bölgesi enflasyon görünümünün halihazırda düşük petrol fiyatları ve yavaşlayan küresel büyüme nedeniyle baskı altında olduğunu, ve piyasalardaki volatilitenin bu problemi artırdığını söyledi.

Coeure, “Eğer volatilite uzun süre devam ederse, enflasyondaki yükselmenin gecikme riski de artar.” dedi.

Euro bölgesi banka hisse senetleri, karlılık, semaye maliyetinin artacağı ve bankaların kredi vermekten çekineceğine ilişkin endişelerle yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 düştü. Bu durum, AMB’nin ana politika aracı1.5 trilyon euroluk varlık alım programının etkinliğini düşürebilir.

AMB, başta devlet tahvilleri olmak üzere varlık satın alarak bankaların kredi vermesini teşvik etmek ve bu sayede enflasyonu sıfır seviyesinden tekrar yaklaşık yüzde 2 seviyesine çekmek istiyor.

Coeure, bankaların düşük karlılıkla yüzyüze olduğunu ve bazılarının finansal krizin mirası olan yüksek seviyedeki takipteki krediler nedeniyle sıkıntı yaşadığını, ancak bankaların yıllardır gerçekleştirdikleri sermaye artırımları sayesinde geçmişe göre daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Coeure, “Bu zorlukların hiçbiri yeni değil; bu sorunları açıkça belirledik, bunları zaman içerisinde çözeceğiz” dedi.

Coeure, büyüme dostu politikalar izleme kararının euro bölgesi hükümetlerinde olduğunu söyledi. Coeure, Bu yöndeki politikaların GSYİH’yi destekleyeceğini ve zaman içerisinde de banka karlılığını destekleyeceğini söyledi.

Coeure, “Eğer bu gerçekleşmezse, faiz oranını çok uzun bir süre düşük tutmak zorunda kalacağız. Euro bölgesi hükümetlerine tavsiyemiz, borç refinansmanındaki maliyet düşüklüğünden kaynaklanan tasarrufun, vatandaşlara yardım etmek için büyüme dostu politikalarda kullanılmasıdır” dedi.

Coeure, hükümetlerin çalışanlar üzerindeki vergileri azaltmak ya da özel yatırımlar için daha fazla teşvik yaratılmasını sağlamak durumunda olduğunu söyledi.