Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinin, küresel büyümedeki yavaşlama ve finansal piyasalarda yıl başından bu yana yaşanan sarsıntılara boyun eğerek resesyona gireceğine yönelik risklerin arttığını düşünen ekonomist ve şirket patronlarının sayısı giderek artıyor.

Wall Street Journal’ın ekonomistler arasında aylık olarak düzenlediği anket ortalamalarına göre, ABD ekonomisinde önümüzdeki 12 ayda resesyon olma ihtimali yüzde 21’e kadar yükselerek, geçen yıla göre ikiye katlandı. Bu seviye 2012’den bu yana en yüksek oran oldu. Bank of America Merrill Lynch ekonomistleri önümüzdeki 12 ayda resesyon ihtimalini yüzde 25 olarak belirledi.

ABD ekonomik göstergelerinin bir çoğunun olumlu seyretmesine rağmen güven ortamının gittikçe karamsarlaşması, yurtdışında bir çok ekonomi kötü durumdayken dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin sağlıklı kalamayacağına dair kaygıların bir yansıması oluyor.

University of Central Florida’dan Sean Snaith, “Küresel ekonomisindeki durumun yayılma riski bir tehdit olmaya devam ediyor.” Dedi.

Fed Başkanı Janet Yellen Perşembe günü Senato’daki konuşmasında, ABD ekonomisinde bir kaç risk gördüğünü ve Fed’in ekonomik büyümeyi etkileyebilecek küresel finansal piyasaları ve ekonomik gelişmeleri dikkatlice izlediğini söyledi.

Yellen, yakın bir zamanda ekonomik daralma olmayacağına dair görüşünü de yineledi. Yellen, “Her yıl için her zaman resesyon riski vardır, ancak, bulgular bize gösteriyor ki ekonomik genişleme dönemleri yaşlandıkları için ölmezler. Bu benim düşüncem değil, bu en olası senaryo.” dedi.

Yellen ayrıca Fed’in faiz oranı görünümü konusunda esnek kalmaya devam edeceğini vurguladı ve bir çok kez de Fed’in faiz oranı konusunda “önceden belirlenmiş bir yol izlemediğini” belirtti. Ancak, Yellen, mevcut gelişmeler ışığında aşağı yönlü risklerin ağır bastığını söylemek için çok erken olduğunu da ekledi.

Ancak, finansal piyasalar genelindeki düşüş, CEO’lardan ekonomistlere kadar bir çok piyasa oyuncusu için aşağı yönlü risk ve kaygıları besleyici bir unsur oluyor.