Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’a göre, Portekiz tahvil piyasasındaki volatilite, Avrupa’nın en büyük bankası Deutsche Bank’a yönelik güven sarsıntısından daha alarm verici bir düzeyde bulunuyor.

Küresel hisse senedi piyasalarındaki çöküş Avrupa banka hisse senetlerini bu yıl yüzde 27 aşağı çekse de, Schaeuble, Cuma günü Brüksel’deki AB MaliyeBakanları toplantısının ardından Portekiz’in yeterince dirençli olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Schaeuble, “Portekiz, finansal piyasalardaki belirsizliğe karşı koyabilmek için elinden gelen herşeyi yapmalı” dedi.

Alman Maliye Bakanı’nın açıklamaları, Portekiz 10 yıl vadeli tahvil faizinin bu hafta 143 baz puanlık bir aralıkta dalgalanmasının ardından geldi. Portekiz 10 yıllıklarında yaşanan volatilite Temmuz 2013’ten bu yana en yüksek 5 günlük dalgalanma oldu. Kasım sonunda göreve gelen Portekiz Başbakanı Antonio Costa, 2014 sonunda biten kurtarma programıyla gelen reform önlemlerini kaldırmıştı.

Deutsche Bank, Cuma günü yatırımcı güvenini sağlamak için yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli rezervinin bulunduğu yönünde bir açıklama yapmıştı. Schaeuble, Deutsche Bank’ın “yeterli sermayesinin bulunduğunu ve iyi konumlandığını” söyledi. Deutsche Bank, ayrıca, Cuma günü, dolar ve euro cinsinden 5.4 milyar dolar değerinde tahvili geri alacağını açıklamıştı. Deutsche Bank’ın bu hamlesi, bankanın CDS’lerinin 2011’den bu yana en yüksek düzeye ulaşmasının ardından gelmişti.