Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Goldman Sachs Group Inc.'nin Çin'de ortaya çıkan koronavirüsünün yayılma potansiyelinden dolayı artan talep endişelerinin Libya, İran ve Irak'ın gibi OPEC ülkelerinde meydana gelen arz aksaklıklarına ağır basmasının ardından düştü.

Goldman'a göre, Temel göstergelerin etkileri şimdiye dek sınırlı kalırken, eğer virüs 2003'teki SARS gibi bir seyir izlerse, talep darbe alabilir ve fiyatlar varil başına 2.90 dolar düşebilir. Stoklardaki bolluk da, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) dünyanın "petrolle yıkandığını" ve ABD'de stokların artmasının beklendiğini kaydetmesi ile birlikte arz aksaklıklarının etkilerini dengeliyor.

Petrol yılın başlangıcından beri, piyasanın Orta Doğu'daki kargaşadan etkilenmesi ile birlikte sert dalgalanmalar yaşarken, Washington ile Pekin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalamaları talep için umutların artmasına neden oluyor. Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün, daha geniş anlamda piyasa beklentileri üzerinde karışık etkisi oluyor; Asya hisse senetleri yükselirken, ABD Hazine tahvilleri yatay seyrediyor. Altın hafifçe düşerken, yen değer kaybetti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "2003'te ortaya çıkan SARS gerçekten kötüydü," dedi ve "Havalimanları bomboştu, otellerde doluluk oranı hızla düştü ve ekonomi üzerinde etkili oldu. Şimdilerde bolluk var ve piyasa büyük ölçüde talep tarafından yönlendiriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 28 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 12:23'te varil başına 64.31 dolara geriledi. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 düştü.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 31 sent düşerek varil başına 58.07 dolara indi.