Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Gökhan Şen Bankalar düşerken - IV

Bankalar düşerken - IV

Giriş: 07 Mart 2016, Pazartesi 20:59
Güncelleme: 07 Mart 2016, Pazartesi 21:26

Serinin ilk yazılarını şuralarda bulmanız mümkün,

http://www.bloomberght.com/yorum/gokhan-sen/1854846-bankalar-duserken-i

http://www.bloomberght.com/yorum/gokhan-sen/1855264-bankalar-duserken-ii

http://www.bloomberght.com/yorum/gokhan-sen/1857136-bankalar-duserken-iii

Aslına bakılırsa, artık hayatımızın bir parçası haline gelen 'finansal krizin' bankalar penceresinden nasıl tecrübe edildiğini yazıyorum. Bankacılık sadece ekonomiler yavaşladığı için mi yara aldı yoksa temelinde başkaca 2yapısal sorunlar var mı', 'güncel problemler nedir' gibi sorulara yanıt vermeyi deniyorum.

Bu yazıları yazarken birkaç tema üzerinde tepiniyorum ki temelinde düşen karlar, negatif faiz, teknolojinin meydan okuması, yavaşlayan dünya ticareti gibi sorunlar var. Bunların kimileri 10 yıllık fenomenler, kimileri ultra-kısa vadeli döngüler ve bazıları da oldukça yapısal problemler ki sektörü dönüştürecek olanlar da bunlar. Yani bu değişimler artık geri çevrilemez durumda.

Bugün sektörün sorunlarına ve bu sorunların onu orta vadede nereye götüreceğine değil, piyasanın bu gelişmeleri nasıl fiyatladığına bakacağım. Toz duman bir süredir ortadan kalktı. Borsalar ralli yapıyor ve emtia fiyatları toparlama eğiliminde. Brent petrol fiyatı Aralık ayından bu yana ilk kez varil başına 40 doları aşarken, metallerde de çok-yılların dibinden sert hareketler görüyoruz. Öyleyse sakin kafayla olup bitene bakmanın zamanıdır.

HASAR TESPİTİ

Aşağıdaki grafik borsalarda satışın başladığı 2015 yılı sonundan bugüne ABD, AB ve Gelişen Ülkeler bankacılık endekslerini gösteriyor.

2015 sonunu 100 alarak yaptığımız hizalamaya göre düne kadar Gelişen Ülke (EM) bankaları kabaca, 2,5 ayda %1 düşmüşler. ABD'de bu düşüş %13 olurken AB bankaları ise %18 aşağıdalar. Bu tablo satışların akut döneminden sonra dahi korkutucu. Satışların yoğun olduğu dönemde AB bankaları değerlerinin 1/3'ünü kaybetmişlerdi. ABD bankaları ise %25 çakılmışlardı.

DEĞERLEMELER OLDUKÇA VAHİM

Aşağıdaki tabloda da 12 ay ileri dönük piyasa fiyatlamalarını göreceksiniz. Kim en kötü nereye satıldı, buradan okumak mümkün olacak.

(EN DÜŞÜK 31/12/15-08/03/16)) BEKLENEN F/K BEKLENEN PD/DD
EM BANKALARI 6.5x 0.55x
ABD BANKALARI 10x 0.83x
AB BANKALARI 7.97x 0.53x

Avrupa bankalarının defter değerlerinin yarılarına kadar satıldığını görmek ilginç. Batanlar ülkeler tarafından kurtarılırken, Avrupa Merkez Bankası özel & kamu demeden tahvil alırken ve risk iştahını canlandırmak için bu kadar önlem alınmaya çalışılmışken... Yatırımcılar temettü alamadıkları ve sürekli zarar eden operasyonları fonlamak istemiyorlar. Bunun için belki de ileride doğabilecek zararları almamak ya da olası sermaye artışlarına katılmamak hakkını elde ediyorlar? Hepsi mümkün. Ancak bir gerçek var ki kimse bankaları sevmiyor.

Endekslerde durum bu ancak detaylara indiğimizde banka bazında dramlar olduğunu görmek mümkün. Kimi bankalar o kadar sert satılıyor ki yatırımcılar yeni bir kriz mi acaba demekten geri duramıyorlar.

Listenin ilk 6 sırasının İtalyan bankaları olması herhalde sürpriz değil ancak listede Credit Suisse de var RBS de. Üstelik, bu banka hisselerinin toparlanmış hali. Düşüşler neredeyse %58'e varmış. ABD ve EM daha sağlam göründükleri için orada yaşananlara yer vermedim ancak Avrupa'nın sorunu önemli. Keza içinde kısa vadeli problemler de barındırıyor. Bu sepette İtalyan bankalarının sorunlu kredileri de atılabilir CoCo bonoların akıbeti de. Ancak hakim temadan kopuş söz konusu değil.

Faizler her vadede aynıysa, bu faiz çoğu yerde eksiyse, mevduat sahibi ceza ödeyecekse, mudiler banka kurtarmalarına katılacaklarsa, ortak bir birlik ve sigorta yoksa, faizler daha da eksiye gidecekse... Banka neden var?