AB, dengesiz ekonomilerini izlemeye aldı
-
Avrupa Birliği, Fransa ve İngiltere dahil ekonomisi dengesiz üyelerini incelemeye aldı; uyarı ve yaptırımlar yolda
AB Komisyonu, Fransa ve İngiltere dahil 12 üye ülkede makroekonomik dengesizlikleri incelemeye alarak uyarı ve yaptırımlara başvurabileceğini bildirdi.
Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, üye ülkelerdeki makroekonomik dengesizliklere çözüm bulunmasını hedefleyen uyarı mekanizması kapsamında hazırlanan ilk raporu Strasbourg'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Amaçlarının listedeki ülkeleri mahcup etmek olmadığını belirten Rehn, ''Yıllarca Avrupa'da biriken tehlikeli dengesizlikleri tespit edip düzeltmek istediklerini'' söyledi.
AB ve IMF eliyle kurtarılan Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve Romanya'nın dahil edilmediği raporda ''dengesiz'' ekonomiler Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Kıbrıs Rum kesimi, Belçika, Bulgaristan, Macaristan, Danimarka, Slovenya, Finlandiya ve İsveç olarak gösterildi.
Raporda, Fransa'nın ihracatta önemli pazar payı kaybettiği, dış ticaret açığının ve cari açığının kötüleştiği belirtildi.
İngiltere, ihracatta son 10 yıldaki önemli pazar kaybı, yüksek özel ve tüketici borçları ve zayıf bütçe performansı nedeniyle eleştirildi.
Raporda, İtalya da, 1990'lı yılların ortalarından itibaren rekabet gücünü ve ihracat pazarlarını kaybetmesi nedeniyle hedefe konulurken tüketici borçlarının görece düşük olduğu bu ülkede gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 120'sine yaklaşan kamu borcunun endişe kaynağı olduğu belirtildi.
AB Komisyonu, İspanya'yı ise emlak balonu ve kredilerdeki patlama döneminde yüksek iç ve dış açıklar üretmesi nedeniyle ''dengesiz'' bulurken Belçika'nın kötüleşen cari dengesi, yüksek kamu borcu ve azalan rekabet gücü rapora yansıdı.
Komisyon, Kıbrıs Rum kesimini de yüksek özel sektör borcu, istikrarlı ve yüksek cari açık ve ihracattaki kayıplar nedeniyle hedefe oturttu.
AB Komisyonu'nun uyarı mekanizması kapsamında hazırlanan raporunda dengesiz bulduğu 12 ülkeye ekonomi politikalarını değiştirme çağrısı yapması ve uyum göstermeyenlere yaptırımlara başvurması bekleniyor.