AB'den Rusya'ya ek yaptırım hazırlığı
ABD askeri bir müdahalenin olmayacağını söylerken, AB başkanları bugünkü zirvelerinde Rusya'ya ek yaptırım seçeneğini görüşecek
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının bugün başlayacak zirvesinde Rusya'ya ilave yaptırımları masaya yatırırken, ABD Başkanı Barack Obama bazı yerel medya organlarına verdiği röportajda, "Ukrayna'da askeri sefere gitmeyeceklerini" söyledi.
AB kaynakları, Rusya'ya ilave yaptırımlar için Ukrayna'daki gelişmelerin yakından takip edildiğini ABD ve G7 üyeleriyle istişarelerin sürdüğünü belirtti.
Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Kırım'la sınırlı kalmaması durumunda AB'nin ekonomik yaptırımları gündemine alacağını söylüyor.
AB içinde Baltık ülkeleri ve Polonya, Moskova'ya karşı sert yaptırımlar talep ederken çoğunluk ekonomik menfaatleri nedeniyle "ölçülü" tepki verilmesinden yana tavır alıyor.
AB üyeleri doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı azaltmak istiyor
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'e göre, AB'nin Rusya'dan ithal ettiği yıllık 130 milyar metreküp doğalgazın tamamını düşük maliyetle ikame imkanı bulunmuyor.
Fakat AB'nin radikal bir adımla doğalgaz ithalini durdurması halinde yıllık 70 milyar dolarlık gelirden mahrum kalacak Rusya'nın ciddi bir ekonomik darbe alacağı değerlendiriliyor.
2007 yılı itibarıyla doğalgaz ithalatının yüzde 45'ini Rusya'dan karşılayan AB'de bu oran son 3 yıldır yüzde 30 civarına gerilemiş olsa da üye ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
Baltık ülkeleriyle Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan doğalgaz ithalatının tamamına yakınını Rusya'dan yaparken Moskova'ya bağımlılık oranı Polonya ve Yunanistan'da yüzde 70, Avusturya ve Macaristan'da yüzde 60, Almanya'da yüzde 40, İtalya'da yüzde 20 ve Fransa'da yüzde 18'e geriliyor.
AB liderleriUkrayna gündemiyle 6 Mart'ta olağanüstü toplanır ve Rusya'nın tansiyonu düşürerek Kiev'le doğrudan diyalog kurmaması halinde yaptırım sinyalini verirken, Kırım'daki referandumun ardından 17 Mart'ta Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları da Rus ve Kırımlı 21 yetkilinin seyahat yasağını ve mal varlıklarının dondurulmasını onaylamıştı.
Obama: "Askeri bir eylemde bulunulmayacak"
ABD ordusunun, Ukrayna'da Rusya'ya karşı askeri bir eylemde bulunmayacağını söyleyen Obama ise askeri müdahale seçeneğine ilişkin konuştu ve "Ukraynalılar bile bizim Rusya ile askeri anlamda angajmana girmemizin uygun düşmediğinin ve Ukrayna için de bunun iyi olmadığının farkındadır" dedi.
Obama, bu konuda yaptıklarının ise Ukrayna'nın kendi geleceğini belirlemesi gerektiği noktasında güçlü uluslararası koalisyonun olması için diplomatik kaynakları herekete geçirmek olduğunu ifade etti.
Diplomasinin daha iyi bir yol olduğuna işaret ederek, askeri seçeneğin masada bulunmadığına açıklık getiren Obama, "Rusya ile gerçek bir savaşı tetiklememize gerek yok. Ukraynalılar da bunu istemez, kimse bunu istemez" diye konuştu.
Ancak, konu ABD'nin ve NATO müttefiklerinin çıkarları olduğunda bunu koruyacaklarını da herkesin bildiğini belirten Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de "güç ile değil, zayıflıkla hareket ettiğini” savundu.