Akdeniz'de göçmen faciası
-
Akdeniz'de Libya açıklarında dün gece batan teknede bulunan yaklaşık 700 kaçak göçmenden 49'unun kurtarıldığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığı bildirildi
Akdeniz'de Libya açıklarında dün gece batan teknede bulunan yaklaşık 700 kaçak göçmenden 49'unun kurtarıldığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İtalya şubesi sözcülerinden Federico Fossi, yaptığı açıklamada, "Şu anda 49 kişinin kurtarıldığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığı bilgisine sahibiz" dedi.
Fossi, 700 kişinin akıbetine ilişkin endişelerinin sürdüğünü, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
İtalyan basını da arama kurtarma çalışmalarına katılan Portekiz bandıralı King Jacob gemisinde kurtarılan 28 göçmenin bulunduğunu bildirdi.
Sicilya Bölge Başkanı Rosario Crocetta da AB liderlerini Palermo'da acilen toplanmaya çağırdı.
Bu arada akşam saatlerinde dışişleri, içişleri, savunma ve ulaştırma bakanlarını olağanüstü toplantıya çağıran İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü: "Avrupa hükümetlerinin sorumluluk alma ve birçok ülkenin katılımıyla kurtarma operasyonları düzenleme zamanı gelmiştir"
Uluslararası Af Örgütü, Akdeniz'de dün gece yaklaşık 700 kişiyi taşıyan teknenin batması sonucu yaşanan felaketin önlenebileceğini belirterek Avrupa hükümetlerini sorumluluk almaya çağırdı.
Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, çok sayıda kaçak göçmeni taşıyan teknenin batması sonucu yüzlerce kişinin öldüğünden endişe duyulduğuna işaret edilerek "İtalyan sahil güvenliği, şimdiye kadar 28 kişinin kurtarıldığını ve 24 cesede ulaşıldığını bildiriyor. Arama-kurtarma çalışmaları 17 gemi ve hava araçlarının katılımıyla sürüyor" ifadesine yer verildi.
Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Akdeniz'de korkunç boyutta yaşananlar, insanların aldığı kararlar sonucu meydana gelmektedir. Denizdeki son ölümler, sürpriz değildir ama şok yaratmıştır. Ticari deniz araçları arama kurtarma çalışmaları yürütmektedir ancak bu gemiler kurtarma çalışmaları için tasarlanmamıştır ve yeterli ekipmanları yoktur. Avrupa hükümetlerinin sorumluluk alma ve birçok ülkenin katılımıyla kurtarma operasyonları düzenleme zamanı gelmiştir" diye konuştu.
Af Örgütü'nün bu ay sonunda, Akdeniz'de bu yılın başından beri yaşanan kaçak göçmen trajedileriyle ilgili rapor yayımlaması bekleniyor.
Bir diğer uluslararası sivil toplum kuruluşu "Save the Children" de felaketin ardından bugün, Akdeniz'de arama-kurtarma çalışmalarının yeniden başlaması için Avrupa Birliği liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırmıştı.
İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında, 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne dün gece battı. Yüzlerce kişinin boğularak öldüğü tahmin ediliyor.
AB geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaşa değil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermişti. Dolayısıyla son dönemde İtalya açıklarında yaşanan kaçak göçmen felaketlerine sadece İtalya'nın sahil güvenliği müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.
Akdeniz'de geçen hafta da 400 kaçak göçmeni taşıyan tekne batmıştı.
AA