Altında neler oluyor?
Altın diğer piyasa enstrumanları ile birlikte dün sert düşüşlere öncülük etmesinin ardından toparlanma işaretleri verirken yatırımcı ise tetikte
Altın diğer piyasa enstrumanları ile birlikte dün sert düşüşlere öncülük etti, sarı metal yatırımcı ve traderlara saç baş yoldurukren durumdan memnun olanların sayısı ise az değil.
İki günde yaklaşık yüzde 14'lük kayıp yaşayan altın yatırımcısı ve traderlar dün gün boyu hararetli saatler geçirirken kuyumcular ise hareketli saatler yaşadı. Yaklaşmakta olan düğün sezonu öncesi evlilik hazırlığı içinde olanlar kuyumcuların yolunu tuttu.
Üsküdar Çarşı'dan Çayeli Kuyumculuk'un işletmecisi Uğur Okumuş ise sert dünkü sert düşüş sayesinde düşük fiyatın alıcıya cazip gelmesi ile ürün satışlarının pazartesi günü bir önceki pazartesiye göre yüzde 60 arttığını kaydetti.
Esnafın bu sayede rahatça borçlarını ödediğini ve stoktaki mallarını elden çıkardığını anlatan Okumuş, evlilik hazırlığı içinde olanların 5 burma bileziğe karşılık 2012'nin ekim ayında yaklaşık 10 bin lira öderken bugün aynı miktardaki ürüne 8 bin lira ödediklerini aktardı.
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise sert düşüşlere rağmen tüketicilerin alım için bekleyişte olduklarını belirtti. Çeyrek altının şu an 150 TL'ye alıcı bulduğunu aktaran Yıldırımtürk, fiyatın yaz aylarında ise 120 TL'ye kadar gerileyebileceğini söyledi.
-Ekonomisi zayıf altını bol Batı, ekonomisi güçlü altını yok Doğu'ya karşı...
Stratejist Ateşan Aybars konuyla ilgili, ABD dolar ve tahvil piyasasının korunması amaçlı altının de-monetizasyon sürecinin hızlandığını belirterek "Son birkaç gün içinde üretilen bahanelerle altın fiyatı dramatik ölçülerde değer kaybetmesi küresel eksen kaymasınıda hızlandırıyor. Ekonomisi zayıf ama altını bol olan batı merkez bankaları ile ekonomileri iyi ama altını olmayan doğu merkez bankaları arasında altın transferi kolaylanıyor." açıklamasında bulundu.
"Örneğin G.Kıbrıs şablonu ile Çin zorunlu olarak ABD tahvillerini satın almak yerine piyasaya girmeden merkez bankalarından altın alabilir." diyen Aybars, "Altın güçlü ele yöneliyor. Traderlar açısından bu önemli olmayabilir ama altının geleceği ve yatırım anlamında daha sağlıklı bir zemin oluşuyor." bilgisini aktardı.
Piyasalarda 6-7 standart sapmaya varan dramatik hareketlerin birkaç yılda bir gözlemlendiğini belirten Aybars, "Bu süreçlerde aşırı oynaklık ve denge arayışı sancılı olur. Uzun vade yatırım için fırsat olarak görülmekle birlikte traderlar için opsiyonları takibe alma zamanı. Altın fiyatındaki düzeltme 2006 ve 2008'de yaşanan seviyelere (%25-30) ulaştı. Daha fazlası hiçbir hükümetin istemediği deflasyon endişelerini öne çıkarır." dedi.
-Önce sert düşüş sonra toparlanma
Altın fiyatları, 1983 yılından bu yana en büyük ayı piyasası düşüşünün ardından bazı yatırımcıların düşük fiyattan faydalanmak istemesi ile toparlandı. Gümüş, platin ve paladyum da değer kazandı.
Spot altın, yüzde 1.9 düşüşle ons başına 1,321.95 dolar ile Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 2.1 yükselerek, Singapur saati ile 14:53'te ons başına 1,376.20 dolara çıktı. Fiyatlar dün yüzde 9.1 ile 1983'ten bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve Eylül 2011'deki rekor seviyesinden yüzde 28 düştü.
Süheyla Yılmaz
syilmaz@bloomberght.com