Anne olmak için ''en iyi ve en kötü'' ülkeler
Amerikan yardım kuruluşu "Save the Children" tarafından yapılan sıralamada, 165 ülke içinde Norveç ilk, Nijer son, Türkiye 47'inci sırada yer aldı
Amerikan yardım kuruluşu Save the Children tarafından her yıl yapılan sıralamada, 2012 yılında dünyada anne olmak için en kötü yer, açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinden Nijer oldu.
165 ülkede, ''kadınların sağlık durumları, eğitim düzeyleri ya da çocukların sağlığı ve beslenmeleri'' gibi kilit göstergeleri inceleyen Save The Children'ın listesinde, Nijer bu sene Afganistan'dan sonra en son sırada yer aldı.
Amerikan yardım kuruluşunun internet sitesinde yayınlanan rapora göre, anne olmak için en iyi ülkeler listeninin başında sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç, Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Avustralya, Belçika, İrlanda, Hollanda ve İngiltere yer aldı.
Fransa'nın 14, ABD'nin 25'inci sırada yer aldığı listede, Türkiye 47'nci sırada yer bulabildi.
Yardım kuruluşunun sorumluları, yetersiz beslenmenin anne ve çocukların sağlığına etkisini gün ışığına çıkaran bu raporun, 18-19 Mayıs'ta ABD'deki Camp David'de yapılacak ve beslenme güvenliğinin ele alınacağı G-8 zirvesi öncesinde yayınlanmasının önemine işaret ettiler.
2012'de dünyada annelerin durumunun, birçok ülkeyi etkileyen kronik beslenme yetersizliğinin, bizzat anneler ve çocukları üzerindeki tahrip edici etkilerini açıkça ortaya koyduğunu belirten Save the Children yetkilisi Brendan Cox, yayınladığı açıklamada, beslenme yetersizliği konusunda somut sonuçlar sağlayabilecek dünya çapında bir girişimde bulunmanın acilen gerekli olduğuna işaret etti.
Amerikan sivil toplum kuruluşunun (STK) hazırladığı rapordaki listenin sonunda yer alan 10 ülkeden aralarında Nijer'in de bulunduğu gıda kriziyle karşı karşıya bulunan 7 ülke şu anda, potansiyel olarak bir milyon çocuğun yaşamını tehdit eden ve gelişmeye devam eden acil bir durumun merkez üssü olarak ortaya çıkıyor.
Son sıradaki 10 ülke arasında yer alan 4 ülkede son 20 yılda, beslenme yetersizliğine bağlı olarak birçok çocukta fiziksel ve akıl gelişiminde sorun görülüyor.