Asya borsaları küresel düşüşü sürdürdü
ABD'de fabrika siparişlerinin düşmesi ve Çin'in daha düşük büyüme hedefinin etkisiyle Asya borsaları bu yılın en sert 2 günlük düşüşünü kaydetti
Çin'in büyüme hedefini aşağı çekmesinin madenciler ve makina üreticilerinin kazanç görünümünü düşürmesi ve ABD'de fabrika siparişlerinin azalması üzerine Asya'daki hisseler değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yılın en büyük 2 günlük düşüşüne işaret etti.
Avustralya'nın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2.4 değer kaybetti. Endüstri robotları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 2.5 düştü. Industrial&Commercial Bank of China Ltd., South China Morning Post gazetesinin, Goldman Sachs Group Inc.'in, bankanın hisselerinde büyük ölçekli bir satış yapabileceğini yazması üzerine yüzde 2.7 geriledi. AIA Group Ltd., American International Group Inc.'ın, şirketin hisselerini satacağının söylenmesi üzerine yüzde 8.1 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 125.34 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. Geçtiğimiz 11 haftada, ABD ekonomisinin büyüdüğüne ve Çin, Japonya ve Avrupa'daki parasal genişlemenin büyümeyi destekleyeceğine yönelik iyimserlik ile değerlenmiş olan endeks dün yüzde 1 düşüş kaydetti.
Piyasanın geçtiğimiz birkaç aydaki kazançlarını sindirdiğini ve konsolidasyona gittiğini belirten Baring Asset Management Ltd.'ın Asya'daki çoklu varlık stratejileri birimi müdürü Khiem Do., Çin'in yavaşladığını, ABD'nin ise "ılımlı" bir hızda büyüdüğünü söyledi.
Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi, hacimlerin, AIA hisselerindeki satışlar esnasında 30 günlük gün içi ortamalasını 3 katına çıkarmasıyla yüzde 1.5 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 ve Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi, Avustralya Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasının ardından yüzde 1.3 düşüş kaydetti. Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 1.3 kaybetti.