Asya borsalarında "satış" sürüyor
Asya hisse senetlerinde, Fed ve Çin ile başlayan olumsuz hava bugün de sürüyor
Asya hisse senetleri, Çin hisse senetlerinin bankalardaki kredi daralmasının etkis ile Çin hisselerinin ayı piyasasına girmek üzere olmasının ardından değer kaybetti ve gösterge endeks son bir yılın en hızlı aylık kaybına yöneldi.
Dünyanın en büyük bankası Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 2.6 kaybetti ve Haziran ayında yalnızca bir gün değer kazanabildi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., Goldman Sachs Group Inc.'nin Çin için büyüme tahminini düşürmesinin ardından yüzde 3.4 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük sigorta şirketi ve emeklilik fonu yöneticisi AMP Ltd., karının yüzde 16 kadar düşeceği tahmininde bulunmasının ardından yüzde 13 düştü ve son 10 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.
MSCI Asya asifik Endeksi yüzde 1.9 düşerek, Hong Kong saati ile 14:29'da, 125.29 puana indi ve aylık kaybını yüzde 7.1'e genişletti. Endekste, yükselen bir hisse akrşılığı üç hisse değer kaybetti. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta, Fed'in parasal teşviklerin sonunun yaklaştığını işaret etmesi ve Çin'de bankalararası borçlanmanın kötüleşmesi ile birlikte yüzde 2.3 düştü.
Singapur'da OCBC Bank Ltd. araştırma müdürü Vasu Menon, "Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Volatilite piyasalarda bu hafta öne çıkan unsur olacak," dedi ve "Çin'de kredi sıkışıklığı var. Hükümet ekonomiyi yeniden dengelemeye çalışıyor ve gölge bankacılık sistemini daraltmaya uğraşıyor. Tüm bunlar, kredinin sıkışık kalacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Japonya'da Nikkei 225 Endeksi'nin ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi'nin volatilite endeksleri yukarı yönde hareket etti. Nikkei Volatilite Endeksi yüzde 3.5 arttı ve Hang Seng Volatilite Endeksi yüzde 24 yükseldi.