Asya hisseleri Brexit kargaşasının etkisi ile düştü
Asya hisse senetleri, Brexit kargaşasının teşvik umutlarına ağır basması ile birlikte bir günlük aradan sonra düştü
Asya hisse senetleri, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışına (Brexit) ilişkin yolun belirsizliğinin, merkez bankalarının güveni artrımak için hareketete geçeceiğne ilişkn iyimserliğe ağır basması ile birlikte, Pazartesi günkü rallinin ardından tekrar düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek Tokyo saati ile 09:05'te 124.66 seviyesine geriledi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 101.71 seviyesinde işlem görmesi ile birlikte yüzde 1.6 düştü. İngiltere, uluslrarası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'taki (S&P) en üst seviyedeki kredi notunu yitirdi ve Fitch Ratings de ülkenin kredi notunu düşürdü. Her iki kuruluş da, bu kararlarını, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının yaratcağı siyasi ve ekonomik sıkıntılara dayandırdı.
Yatırımcılar, İngiltere'nin AB'den açık bir şekilde yöntem ve zamanlamayı belirlemeksizin ayrılmasının ardından küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı olasılığından dolayı tedirgin. Küresel hisse senetlerinin değeri, Perşembe günü referandumdan bu yana yaklaşık 2.5 trilyon dolar eridi.
Christchurch, Yeni Zelanda'da aracı kurum Hşndin Greene'in yatırım danışmanı Grant Williamson, "Hisse senedi piyasaları bu çeşit belirsizlikten nefret eder," dedi ve "Bu, çıkış müzakerelerinin nasıl ilerleyceğinin belli olmadığı bilinmeyen bir alan. Dünya ticaretinde sıkıntılara yol açacak ve İngiltere'nin ekonomisini yoluna koyması zaman alacak" şeklinde görüş bildirdi.
Asya hisse senetlerinde kayıplar, Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşün görülmesinin ardından yaşanan bir günlük yükseliş sonrası tekrar geri döndü. Yatırımcılar, merkez bankalarının piyasa kargaşasının önlemek için adım attığına ilişkin işaretleri yakından takip ediyor. Japonya'da, Başbakan Shinzo Abe, piyasaları yatıştırmak için bazı talimatlar yayınladı. İngiltere'de Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere ekonomisini desteklemek için acil planların hazır olduğunu söyleyerek, piyasaları yatıştırmaya çabaladı.
Japonya'da Topix Endeksi Ekim 2008'den bu yana en kötü aylık performansına yöneldi ve 2012'den bu yana ilk kez iki çeyrek üst üste kayıp göstermeye hazırlanıyor. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı zaten güçlenmekte olan Japon yenini daha da destekledi ve bunun sonucu, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) reflasyon stratejisi olumsuz etkileniyor. BOJ'un Temmuz oplantısında daha da gevşemeye gitme ihtimali arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 geriledi.