Asya para birimleri "küresel tahviller" ile düşüşte
-
Asya para birimleri, küresel tahvillerdeki satış dalgası ile birlikte düşüşü 3. haftaya taşıyor
Asya para birimleri, Malezya ringiti öncülüğünde değer kaybediyor. Küresel tahvillerdeki satış dalgası ve Yunanistan’ın IMF’ten borcunun ertelenmesini talep etmesi, yatırımcıların gelişen piyasa varlıklarına olan talebini azaltabilir.
Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, bu hafta yüzde 0.1 geriledi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Euro Bölgesi’nde enflasyonun ve piyasa volatilitesinin yükseldiğine işaret etti. 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 29 Mayıs’tan bu yana 35 baz puan yükseldi. Benzer vadeli ABD Hazine tahvil faizi aynı sürede 21 baz puan artış gösterdi. Yatırımcılar, Janus Capital yöneticisi Bill Gross’un Şenzen borsasında bir sonraki büyük hareketin teknoloji ağırlıklı hisselerde açığa satanlarda görüleceğini belirtmesinin ardından dikkatlerini Çin’e çevirdiler.
Mizuho Bank Ltd. ekonomistlerinden Vishnu Varathan, “Almanya tahvil faizlerindeki volatilite küresel tahvil faizlerini yukarı itiyor. Bu da Asya para birimlerinin yumuşamasına neden oluyor. Bill Gross’un açıklaması piyasa güvenini etkiledi” dedi.
Malezya ringiti dolar karşısında bu hafta yüzde 1.1 gerileyerek Kuala Lumpur saati ile 10:26’da 3.7100 seviyesine geldi. Filipin pesosu yüzde 0.8 değer kaybetti. Endonezya rupisi yüzde 0.8, Çin yuanı yüzde 0.1 düşüş gösterdi.
Yabancı fonlar Perşembe günü itibarıyla bu hafta Tayvan, Tayland, Endonezya ve Filipinler’de net 1.2 milyar dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi.