Asya piyasalarında moraller bozuk
Küresel ekonomide yavaşlama endişeleri Asya piyasalarını olumsuz etkiliyor
Küresel ekonomide büyümenin yavaşlamakta olduğu endişeleri Asya piyasalarında moralleri bozuyor. Güvenli liman niteliğindeki yen ve dolar değer kazanırken, metaller ve hisse senetleri düşüyor. Hisse senetleri, bu satışlarla birlikte, 2008'den bu yana en hızlı çeyrek dönem kaybına hazırlanıyor.Yeni Zelanda'nın kredi notunun düşürülmesinin ardından, ülke para birimi değer kaybetti ve tahvil faizleri bu yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.
Japonya para birimi Tokyo saati ile 13:21'de euro karşısında yüzde 0.8 yükselerek 103.60 seviyesine çıkarken, dolar euro karşısında yüzde 0.5'lik kazançla 1.3534 seviyesine çıktı. Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları yüzde 0.9 düşerken, 10 yıl vadeli tahvilin faizi 12 baz puan yükseldi. Bakır yüzde 2.4 değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düşerek, üç günlük rallisine son verirken, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 geriledi.
Avrupa'nın ülke borç sorununun yayılacağı ve ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğu endişeleri, bu çeyrekte küresel hisse senetlerinin değerinin 9 trilyon dolar erimesine neden oldu ve yen, dolar ve ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli limanlara yönelik talebin artmasını sağladı. Bugün açıklanacak olan veriler, ABD'de tüketici harcamalarının yavaşladığını ve Almanya'da perakende satışların düştüğünü gösterebilir. Japonya ve Güney Kore'de sanayi üretimi ekonomistlerin tahminlerinden daha az büyüdü ve Çin'de imalat sanayi endeksi üçüncü ayda da daraldı.
Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den Tim Schroeders, "İnsanlar bu safhada makroekonomik görünüm konusunda çok kararsız ve politika tepkisi sonucu belirsizlik büyük ölçüde ortadan kalkana kadar riskten kaçış sürecek" yorumunda bulundu.