Avrupa, küresel tahkim mahkemesi kurulmasını istiyor
-
AB, yabancı yatırımcılarla hükümetler arasındaki anlaşmazlıklara bakacak bir küresel tahkim mahkemesinin kurulmasını istiyor
Avrupa Birliği (AB), yabancı yatırımcılarla hükümetler arasındaki anlaşmazlıklara bakacak bir küresel tahkim mahkemesinin kurulması çağrısında bulundu. AB böylece bölgesel ticaret müzakerelerinde en önemli sorun haline gelen tahkim meselesini bir çözüme kavuşturmak istiyor.
AB'nin konuyla ilgili pozisyonunu ortaya belgeyi açıklayan Ticaret Komiseri Cecilia malmström, mevcut yatırımcı koruma sisteminin 21'inci yüzyıla uymadığını söyledi. AB'nin açıkladığı pozisyon belgesi, uluslararası tahkim sisteminde köklü bir değişiklik yapılması çağrısını içeriyor. Konu bu hafta Avrupa parlamentoları ve AB liderleriyle tartışılacak.
Yabancı yatırımcılarla hükümetler arasındaki anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği meselesi, dünyadaki ticari işbirliği müzakerelerinin en büyük ihtilaf konusu haline geldi. Yabancı yatırımcılar ayrımcılığa uğradıkları iddiasıyla hükümetlere karşı tahkim mahkemelerinde dava açabiliyor. Bu hak on yıllardır ticaret anlaşmalarının vazgeçilmez bir unsuru oldu. Ancak son yıllarda şirketlerin, hükümet düzenlemelerine karşı açtığı dava sayısının hızla artmasıyla bu konu etrafında şiddetlenen bir tartışma yaşanıyor. Özellikle AB ile Kanada ve ABD arasındaki transatlantik ticaret müzakerelerine muhalif kesimleri, anlaşmaya böyle bir tahkim mekanizmasının koyulmasına karşı mücadele ediyor.
Aynı sorun ABD, Japonya ve diğer 10 ekonomi arasında neredeyse tamamlanmış trans-pasifik ortaklık anlaşmasında da yaşanmıyor. AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström, bu türden anlaşmazlıkların çözümü için ciddi bir reform gerektiğini, çünkü bunun küresel yatırım politikasının önemli bir parçası olduğunu belirtti.
Malmström, "Avrupa dünyanın en büyük yatırımcısı ve en büyük yabancı yatırım çeken bölgesi. Reform konusunda öncülük etmemiz mantıklı," dedi.
AB geçen yıl ABD ile ticaret müzakerelerini yatırım meseleleri nedeniyle askıya almış ve konuyu kendi içinde tartışmaya başlamıştı. AB'nin küresel tahkim mahkemesi önerisi bu tartışmaların sonucunda ortaya çıktı. Diğer bir reform öneri ise bir temyiz sürecinin oluşturulmasını ve davaların daha şeffaf işlemesine yönelik düzenlemeleri içeriyor.