Avrupa verileri moralleri bozdu
Avrupa'da bugün açıklanan verilerin beklenenden kötü çıkması, ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeleri artırdı
Avrupa'da hizmet sektörü ve imalat sanayi üretiminin Mayıs ayında beklenenden daha fazla daralması ve Almanya'da is dünyası güveninin gerilemesi, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik düşüşün yılın ikinci çeyreğinde daha da derinleşebileceğini işaret ediyor.
17 üyeli Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerini birarada gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Nisan ayındaki 46.7 seviyesinden Mayıs ayında 45.9'a düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 14 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 46.6'ya düşmesi bekleniyordu. Münih merkezli İfo enstitüsünün açıkladığı Almanya iş dünyası güven endeksi ise yine ekonomistlerin beklentisinden daha fazla düşerek, Nisan ayındaki 109.9'dan Mayıs ayında 106.9'a geriledi.
Avrupa'daki mali kriz, Yunanistan'da siyasi anlamda sonuçsuz kalan seçimlerin, İspanya ve İtalya'nın bütçe açıklarını daraltmada zorluk çekmesi ile birlikte, euronun dağılma endişelerini güçlendirmesi sonrası son bir ayda kötüye gitti. Euro dolar karşısında Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve Çin'de imalat sanayinin Mayıs ayında daraldığını ve İngiltere ekonomisinin birinci çeyrekte ilk açıklanan rakamdan daha fazla küçüldüğünü gösteren veriler, dünya çapında ekonomilerin sarsıntı yaşadığını işaret ediyor.
Londra'da IHS Global Insight şef Avrupa ekonomisti Howard Archer, "Euro Bölgesi, birçok ülkedeki mali sıkılaştırma ve işsizliğin kayda değer ölçüde artması ile birlikte, önemli zorluklarla karşı karşıya" dedi ve "Yoğunlaşan Yunanistan krizi, zaten zayıf ve kırılgan olan iş dünyası ve tüketici güveninin ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi ile birlikte, sorunların daha da yoğunlaşmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.