Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa'da Draghi etkisi...

Avrupa'da Draghi etkisi...

AMB bugün faiz konusunda piyasaların beklediği yönde karar alırken Draghi'nin açıklamaları, bankanın önümüzdeki dönemde nasıl bir tutum izleyeceğine dair önemli ipuçları verdi

Giriş: 09 Şubat 2012, Perşembe 18:51
Güncelleme: 10 Şubat 2012, Cuma 10:29

Avrupa Merkez Bankası bugün beklendiği gibi politika faiz oranını %1,00’da sabit tuttu. Dolayısıyla piyasa açısından bu anlamda herhangi bir sürpriz yaşanmadı. Fakat piyasa oyuncuları için asıl önemli olan yoğun gündem ile beraber Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısı oldu. Draghi’nin sorulan sorulara verdiği cevaplar, Bankanın Avrupa borç sarmalında almış olduğu pozisyonun değerlendirilmesi ve önümüzdeki dönemki tutuma ipucu taşıması bakımından önemliydi.

Draghi Etkisi

Avrupa Merkez Bankası Başkanlığ'ını Kasım ayından itibaren Trichet’den devralan Mario Draghi henüz 3 aylık başkanlık döneminde, bankanın başkanının değiştiğini piyasalara derinden hissettirdi. Trichet’in fiyat istikrarını dikkatle kollamasının ardından, Draghi’nin görevi devralması ile AMB politikasında ciddi değişimler görüldü.

Öncelikle Trichet’nin geçtiğimiz yıl iki kere 25 puan olarak artırdığı politika faizinde bu artırımlar kısa sürede geri alındı. Aslında bir ara endişe verici seviyelere yükselen Euro Bölgesi enflasyonunda 2011’in ikinci yarısında gözlenen düşüş de Draghi’ye bir anlamda cesaret vermiş oldu. Peşi sıra gelen bu faiz indirimleri ile Draghi piyasalara bir anlamda başkanlığı döneminde izleyeceği politikanın sinyalini vermiş oldu. Banka, İspanya ve İtalya tahvillerini ikincil piyasadan artırmaya devam ederek, Avrupalı liderlerin aralarındaki anlaşmazlık neticesinde bir ara Avrupa borç krizinin çözümünde tek başına sahnede yer aldı. Ardından Aralık ayında Avrupa kredi kanalında yaşanan sıkıntı ve Avrupalı Bankaların likidite krizlerine karşı, onlara 489 milyar euro %1,0 faizden 3 yıllık kredi temin etti. Kredileri kapan bankalar bir süre sonra, sorunlu ülke tahvillerini alması ile birlikte bu ülkelerin tahvil faizleri endişe yaratan seviyelerden aşağı indi ve ülkelerin yeni borçlanmaları sorunsuz geçti. Banka bu ayın sonunda Avrupa Bankalarına bir kez daha politika faizinden kredi temin edecek.

Bilanço büyüklüğünde FED ile yarışır hale gelindi

Draghi’nin gelmesi sonrası Avrupa borç krizinin çözümünde inisiyatifi ele alan AMB’nin bilançosu ise bu dönemde şiştikçe şişti. Toplam aktifleri 2,7 trilyon euro’ya ulaşan Banka, Amerika Merkez Bankası FED’in aktiflerinin 2,9 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde, FED’i bu anlamda geride bırakmış oldu. Ancak piyasaları bu dönem ilgilendiren şey, AMB bilançosunun büyüklüğünden ziyade Avrupa borç krizinde birilerinin somut bir şey yapıyor olduğunu görmek.

AMB’nin elindeki Yunanistan tahvilleri

Yunanistan’ın özel kreditörler ile borç takası görüşmelerinde nihai uzlaşmanın bir türlü sağlanamaması konuyu genişletti ve Avrupa Merkez Bankası’nın da takas görüşmelerinde taraf olarak yer alması görüşünü ortaya çıkardı. Buna göre daha önce tahvil faizlerinde istikrarı sağlamak ve borç krizinin etkisini hafifletmek amacıyla alınan tahvillerin tahsilinde tıpkı özel kreditörlerde olduğu gibi kesintiye gidilmesi gerektiği görüşü yaygınlaştı. Bugün AMB Başkanı Draghi basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Daha önce Draghi, AMB’nin konuya ilişkin katkısı olabilecğeini belirtmişti ancak basın toplantısında detay vermekten kaçındı. AMB’nin elinde 36-55 milyar euro arası Yunanistan tahvili olduğu biliniyor. AMB’nin tahvilleri aldığı fiyattan EFSF’ye devretmesi veya kendi bünyesinde tahvillere zarar yazması, piyasada üzerinde durulan seçenekler olarak öne çıkıyor.

Ekonomik büyüme, odak noktası olmaya devam edecek

Draghi, ekonomik görünüme ilişkin, değerlendirmesinde, aşağı yönlü risklere ve belirsizliğe atıfta bulundu. Draghi’nin geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ay da aynı vurguyu yapması aslında bir sonraki toplantıda faiz indirimi beklentisi yapılabileceği şekilde yorumlandı.

Cihan Başkal

Bloomberg HT Araştırma Bölümü