Avrupalı Merkez Bankaları "krizle savaş" modunu açtı
Küresel para politikacılarının ekonomi ve finansal piyasaları desteklerini artırmasıyla, Avrupa'da önde gelen merkez bankaları "krizle savaş" moduna geri döndü
Avrupa'daki mali yetkililer harekete geçmekte gecikirken, küresel ekonomide atılan adımları genişleten Avrupa'nın önde gelen merkez bankaları, "krizle savaş" moduna geçti.
Dün Berlin'de yaptığı toplantısının ardından Avrupa Merkez Bankası teminatlı tahvil alımlarını yeniden başlatacağını ve piyasaları desteklemek için bankalara 1 yıllık kredilerinin verilmeye başlanacağını duyurdu. Londra'da ise İngiltere Merkez Bankası, resesyonu önlemek için varlık alım programını genişleterek 275 milyar sterline yükseltti.
Uluslararası merkez bankacıları da enflasyon önlemlerini gevşeterek, finansal sistemdeki likiditeyi artırmak üzere harekete geçiyor. Dünya genelinde merkez bankaları büyümedeki yavaşlamanın daha kötğye gitmesini önlemeye çalışıyor. ABD Merkez Bankası Fed 2 ay üst üste parasal genişlemeye giderken, Malezya ve Güney Kore Merkez Bankaları büyümeyi ön plana alarak faiz artışlarına ara verdi.
Dünya genelinde merkez bankalarının politikalarında değişikliklerin görüldüğünü söyleyen Londra'daki Standard Chartered Bank'ın başekonomisti Gerard Lyons, batı ülkelerinin genişlemeye gittiğini, gelişen ülkelerin de sıkılaştırmaları askıya aldığını belirtti. Lyons, merkez bankalarının üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekti.
Avustralya Merkez Bankası 4 Ekim'de gösterge faizini düşürebileceğinin sinyalini verdi. Türkiye ve Rusya da bu hafta döviz ihalelerinde miktarları artırdı.