Avrupalı yetkililer kriz tedbirleri konusunda bölündü
Avrupalı yetkililer ülke borç krizini çözmeye yönelik tedbirler konusunda bölünmüş durumda
Avrupalı yetkililer, ülke borç krizinin çözümüne yönelik adımlar konusunda farklı görüşler ortaya koyuyor. Almanya 750 milyar euroluk (1 trilyon dolar) kurtarma fonunun artırılmasına ve ortak Avrupa tahvillerinin çıkarılmasına karşı çıkıyor.
Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, 4 Aralık'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mevcut geçici fon imkanının vadesi dolduğunda, bakanların daha büyük çaplı bir imkanı getirmeye karar vermeleri durumunda, kurtarma fonunun genişletilebileceğini söyledi. Bu açıklama Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin kıdemini kıran bir açıklama olarak değerlendiriliyor. Lüksemburg ve İtalya bugün ortak Avrupa tahvilleri oluşturma çağrısında buluındu. Bu çağrı da Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin açıklamalarına ters düşüyor.
Avrupalı politika yapıcılar, kurtarma fonunun, Yunanistan ve İrlanda'daki krizin İspanya'ya sıçramasını durdurmaya yetmeyeceği endişeleri üzerine bugün Brüksel'de biraraya geliyor. Sarkozy ve Merkel geçen ay kurtarma fonunun genişletilmesini reddederken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, 3 Aralık'ta yaptığı açıklamada, hükümetlerin böyle bir hareketi düşünmesi gerektiğini söylemişti.
Avrupa Birliği liderleri geçen ay, Avrupa Finansal İstikrar İmkanı'nın yerini Avrupa İstikrar Mekanizması olarak anılan imkanın alacağı 2013 yılından sonra, tahvil yeniden yapılandırmasını yumuşatacak bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varmışlardı. Yatırımcılar, borç tuzağına düşmüş ülkelerin açıklarını yeterice hızlı kapatamayacağı spekülasyonlarında bulunuyor.