Babacan: Alınan kararların sonuçlarını izleme zamanı
Davos'ta Bloomberg HT'ye özel açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Alınan kararların sonuçlarını ve piyasanın bu kararları nasıl okuduğunu izlemeliyiz" dedi
Türkiye'nin doğrudan yatırımları çekme konusunda 2007'den bu yana rakamlar krizden ötürü gerilediğini belirten Babacan, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, yargı reformunu gerçekleştirmenin önemine değindi. Babacan, "Türkiye'deki yargı sistemi yabancı yatırımı engelliyor. Bu nedenle yargı sistemine güvenin pekiştirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar yargı reformu konusunda çok fazla birşey yapamadık, mutlaka reformlar yapılmalı. Aksi takdirde doğrudan yatırım performansı gittikçe düşecektir." dedi.
"KAMU NET BORÇ STOKU YÜZDE 30'A GERİLEDİ"
Borçluluk konusuna değinen Bakan Babacan, kamu net borç stokunun geçen yıl yüzde 30'a gerilemiş olduğunu ve bu oranın gelişmiş ülkeler ortalamasına yakın, Avrupa'dan ise iyi durumda olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olduğunu vurgulayan Babacan, 2050'de AB'de iki büyük ekonomi olacağını bunların da Türkiye ve Almanya olacağını söyledi.
"TÜRKİYE'DEKİ ENERJİ PROJELERİ YABANCILARIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR"
Türkiye'nin enerji kaynaklarına ve AB'ye yakın bir ülke olduğunu ve bu anlamda enerji merkezi konumu olduğunu ifade eden Babacan, ülkedeki enerji projelerinin yabancıların dikkatini çektiğini söyledi. İran'daki nükleer çalışmalarla ilgili Türkiye'nin tutumuna dair soruya ise Devlet Bakanı, "İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye kolaylaştırıcı rol oynuyor. Aktif şekilde süreçte yer alıyor ve tarafların birbirini anlaması içni önemli rol oynuyor." yanıtını verdi.
"AB ÜLKELERİNDEKİ SORUN TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLER"
Türkiye'nin karşısındaki en büyük riskin AB ya da ABD'den gelecek dalga olduğunu yineleyen Babacan; "Türkiye'nin politikaları emniyetli ve ihtiyatlı politikalar ama AB'de olabilecek ciddi sıkıntı tüm Avrupa'yı sarsar. Türkiye'yi bu durum az ya da çok etkiler" dedi.
Ülkelerin risk primlerine bakıldığında kimi ülkelerin iflas etmesinin yüzde 40 civarında olduğunu ve bunun çok vahim olduğunu söyleyen Babacan, AB'de siyasi karar alıcıların korkmadan karar alması konusunda da büyük şüpheleri olduğunu dile getirdi.
"PİYASALARI DİNLENDİRME ZAMANI"
Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya Babacan, "Gecelik faiz kararları Merkez Bankası'nın kararlarıdır. Ancak finansal istikrarla ilgili kararlar beraber geliştirdiğimiz politikalar. Bu soruya cevap vermem mümkün değil. Ama genel anlamda bir süre piyasaları dinlendirme zamanı. Kararların sonuçlarını piyasanın ve yatıırcımcıların nasıl okuduğunu izlemeliyiz" şeklinde yanıtladı.
Merkez Bankası Başkanı'nın atamasına ilişkin olarak Babacan, "Türkiye'de atamalar görev süresi dolduktan sonra yapılıyor, Türkiye buna alışık" dedi.
"KİŞİSEL GÖRÜŞÜM PPK OYLARININ AÇIKLANMAMASI YÖNÜNDE"
PPK'dan sonra kimin nereye oy verdiğinin açıklanmaması gerektiğini vurgulayan Bakan, "PPK'de kimin hangi oyu verdiğini açıklamaması gerekiyor. PPK kararlarınını açıklanması üyeler üzerindeki baskıyı artırabilir. Kişisel görüşüm PPK oylarının açıklanmaması yönünde" ifadelerini kullandı.
Bugün Davos'taki görüşmeleri kapsamında IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile görüşecek olan Babacan, görüşme talebinin Lipsky'den geldiğini ve toplantıda AB'yle ilgili genel değerlendirmeler yapacaklarını söyledi.