Babacan: Piyasadaki hareketin ağırlıklı bölümü dış kaynaklı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, HABERTÜRK ve Bloomberg HT ortak yayınında soruları yanıtladı (23:50'de güncellendi)
Bloomberg HT ve HABERTÜRK ortak yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de son 10 yılda ekonomik ve siyasi reformlarla birçok şeyin değiştiğini, son bir yılda 1 milyon 200 bin yeni istihdam oluştuğunu belirtti.
Türkiye'de yaşanan protestoların İspanya ve Yunanistan'daki halk hareketlerine benzemediğini vurgulayan Babacan, bu ülkelerdeki olayların ekonomik kriz temeline dayandığını, Türkiye'de ise enflasyonun 44 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve faizlerin tarihi rekor düşük seviyelere indiğini, Türkiye'nin artık gıpta edilen bir ülke haline geldiğini söyledi.
Piyasadaki hareketlere de değinen Ali Babacan, 22 Mayıs'ta Fed'in yaptığı açıklama sonrasında bütün gelişen ülke piyasalarında bir hareket başladığını ve ülkemizde yaşanan olayların bunlarla çakıştığını, piyasada bu dönemdeki hareketin ağırlıklı bölümünün dışarıdan kaynaklandığını belirterek, "Bu istikrarı yakalamış olan Türkiye'nin, istikrarsızlık dönemine girmesine izin vermeyiz" şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisinin artık sağlam temeller üzerinde olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, "Reel faizlerin düşük olması Türkiye'deki istikrar ortamının sonucudur. Bankalarımız içinde faizlerin yükselmesini isteyenler olabilir, ancak bundan sonra düşük faiz ortamına adapte olmalılar. Bankacılık sektörümüz siyasi, ideolojik tartışmaların dışında kalmalı" dedi.
Dışarıdaki gelişmelerin Türkiye için önemli olacağını dile getiren Babacan, "Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya merkez bankasının alacağı kararlar bizim için çok önemli" dedi. Türkiye'nin yükselen kredi notu değerlendirmelerine değinen Babacan, "Reyting kuruluşlarının Türkiye değerlendirmeleri nispeten düzgün. Kredi notlarımız hâlâ hak ettiğimiz seviyelerin oldukça aşağısında" diye konuştu.
6-9 Haziran'da gerçekleştirilen Bilderberg toplantısında temel gündem maddesinin küresel ekonomik kriz olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'deki yatırım ortamının ve sermaye piyasasının artık çok dışa açık olduğunu, Türkiye'nin kendi tasarrufunun büyümeye yetecek boyutta olmadığını dile getirdi.
Türkiye ABD ilişkilerinin sadece kendileri için değil, dünya açısından da önemli olduğunu vurgulayan Babacan, hükümet olarak Avrupa Birliği'ni Türkiye için bir modernleşme projesi olarak gördüklerini ifade etti.
Özelleştirmede önemli mesafeler kaydettiklerini de söyleyen Babacan, kur konusunda ise politikalarının serbest kur rejimi olduğunu ve Türk Lirası'nda önemli bir istikrar sağladıklarını belirterek, "Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın açıklamalarını dinlemek lazım" yorumunu yaptı.
(23:50'de güncellendi)