Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Babacan: Sonsuza dek petroldeki gerilemeye umut bağlayamayız

Babacan: Sonsuza dek petroldeki gerilemeye umut bağlayamayız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan büyüme eğiliminin korunması için reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti

Giriş: 21 Kasım 2014, Cuma 15:15
Güncelleme: 23 Kasım 2014, Pazar 20:27

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme eğiliminin korunması için reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Atlantik Konseyi'nin Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşma yapan Babacan, büyüme, enerji ve ticaret anlaşmarı gibi birçok konuya değindi. Büyümenin nüfusun yüzde 1'ine yaraması halinde sonuçların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, "Ne kadar büyüyeceğimizin yanında nasıl büyüyeceğimiz de önemli" dedi.

Enerji konusunda da demeçler veren Ali Babacan "Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmeli, yenilenebilirin payını artırmalı. Bu Avrupa Birliği'nin güvenliği için de önem taşıyor" dedi. Babacan Irak ve Azerbaycan ile yapılan enerji anlaşmalarının da Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Cari açığı olumlu etkilediği belirtilen düşük petrol fiyatlarını da yorumlayan Babacan "Sonsuza kadar petrol fiyatlarındaki gerilemeye umut bağlayamayız" şeklinde konuştu.

AB ve ABD arasında yapılması düşünülen ve Türkiye için ne anlama geleceği çok tartışılan ticaret anlaşmasını da değerlendiren Babacan "Çok taraflı ticaret anlaşmaları koordinasyon içinde yapılmalı. AB-ABD ticaret anlaşmasının bir parçası olmak istiyoruz" diye konuştu.

Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Başbakan Yardımcısı "Türkiye'de 1.6 milyon Suriyeli mülteci var. Bunların 220 bini kamplarda yaşıyor. Şimdiye kadar Suriyeli mülteciler için 4 milyar dolar harcadık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özellikle gelişmiş ülkeler açısından güvenin çok odaklanılması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Ne çeşit para politikaları, ne çeşit mali politikalar benimsersek benimseyelim, eğer güven yeterince güçlü değilse maalesef çoğu zaman mali adımlar sonuç vermiyor, parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor" dedi.

Babacan, kriz sonrasında gelişmiş ülkelerin de gelişmekte olan ülkelerin de aynı masa etrafında oturup içtenlikle küresel ekonomi hakkında konuşmalarının gereğinin ortaya çıktığını, bunun dünya nüfusunun 4'te 3'ünü, dünya GSYİH'sinin de yüzde 85'ini ilgilendirdiğini anlattı.

Büyüme denildiği zaman G20 ülkelerinin tümünün taahhütlerde bulunduğunu, G20'nin en başarılı çıktılarından birinin finansal düzenleme olduğunu aktaran Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı sırasında, KOBİ'ler ve düşük gelirli kalkınmakta olan ülkeler olmak üzere 2 önemli temayı öne alacaklarını kaydetti.

Hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde istihdamı oluşturan grubun KOBİ'ler olduğunu vurgulayan Babacan, "Yani KOBİ'ler her gündem maddesinin altında kendilerine yer bulsunlar istiyoruz" dedi.

Bu fikirlerin her ikisinin de diğer G20 üyelerinden çok olumlu tepkiler aldığını ve çalışmalarına başladıklarını bildiren Babacan, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ile de dünyanın ilk KOBİ Forumu'nu organize etmek için çalıştıklarını, bunun Türkiye'nin dönem başkanlığında bir yenilik olacağını söyledi.

- Kadın girişimcileri için W20

Babacan, kadın girişimcileri içeren bir W20 olması için önerileri olduğunu belirterek, "Bir çok ülke 'Çok fazla 20 oldu, artık daha fazla 20 icat etmeyelim' diyor. Dışarıyı reddetmeye imkan yok ama yine de söylüyoruz, yine de bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bunu resmi olarak yapabiliriz ancak bir konsensüse varılamazsa gayri resmi olarak da yapabiliriz" diye konuştu.

Kasım ayında bir çok toplantı olacağını ancak enerji bakanları toplantıları için hala tereddütlü ülkeler olduğu bilgisini veren Babacan, bu ülkeler ikna edilebilirse ilk G20 enerji bakanları toplantısının gerçekleşebileceğini dile getirdi.

-"Bu koşullar altında merkez bankaları mucize yaratamaz"

Ali Babacan, "Belki en kötüsünü aştık diye seviniyoruz ama özellikle Avrupa'da büyüme son derece zayıf, dengesiz ve kırılgan. Ayrıca deflasyon risklerini de düşünürsek, yüksek işsizlik ve yaşlanan nüfus… Avrupa ekonomisi bütün bu yüklerin altında hala zor durumda gibi görünüyor" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın çok şey yapmaya çalıştığını ancak, bu koşullar altında merkez bankalarının mucize oluşturamayacağını vurgulayan Babacan, doğru yapısal reformların pek çok Avrupa ülkesinde gerekli olduğunu söyledi.

ABD'nin daha sürdürülebilir şekilde büyüdüğünü, işsizlik oranının düştüğünü ve bunun iyi bir gelişme olduğuna işaret eden Babacan, Japon ekonomisine dair son haberlerin pek iyi olmadığını kaydetti.

Özellikle gelişmiş ülkeler açısından güvenin çok odaklanılması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Babacan, "Ne çeşit para politikaları, ne çeşit mali politikalar benimsersek benimseyelim, eğer güven yeterince güçlü değilse maalesef çoğu zaman mali adımlar sonuç vermiyor. Parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor."

AA