Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bankacılık dışı finans sektörü 9 aylık dönemde büyümeyi sürdürdü

Bankacılık dışı finans sektörü 9 aylık dönemde büyümeyi sürdürdü

Faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin yılın 9 aylık döneminde aktif toplamı 141 milyar lira, öz kaynak büyüklüğü 26,5 milyar lira, müşteri sayısı da 2 milyon 800 bin olarak gerçekleşti

Giriş: 25 Kasım 2020, Çarşamba 13:11
Güncelleme: 25 Kasım 2020, Çarşamba 13:12

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Aynur Eke, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve pandemiye rağmen, Birlik üyesi şirketlerin reel sektörü desteklemeye devam ettiğini ve ekonomiye sundukları katkıyı artırarak büyümeyi sürdürdüklerini söyledi.

FKB, faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin 2020 yılı 9 aylık konsolide verilerini açıkladı. FKB'den yapılan açıklamaya göre, birliğin temsil ettiği üç sektörün söz konusu dönemde aktif toplamı 141 milyar lira, öz kaynak büyüklüğü 26,5 milyar lira, müşteri sayısı da 2 milyon 800 bin olarak gerçekleşti.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve pandemiye rağmen, Birlik üyesi şirketlerin reel sektörü desteklemeye devam ettiğini ve ekonomiye sundukları katkıyı artırarak büyümeyi sürdürdüklerini kaydetti.

FKB olarak finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerini daha verimli hale getirmek ve ülke ekonomisine verdikleri katkıyı güçlendirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirten Eke, şu şekilde devam etti:

"Bankalardan kredi kullanarak KOBİ'lere finansman sağlayan sektörlerimiz hem bankalardan kredi kullanırken hem de KOBİ'lerimize kredi verirken BSMV hesap etmek zorundalar. Bu durum aynı matrahtan alınan çifte vergileme nedeniyle KOBİ'lerimizin kredi maliyetini artırmaktadır. Finansal kiralama ve faktoring şirketlerimizin yurt dışından sağladıkları üç yıldan kısa vadeli krediler için kredi tutarı üzerinden ödemek zorunda oldukları kaynak kullanımı destekleme fonu kesintileri de kredi maliyetlerini artıran diğer bir husustur. Sektörler arasında arbitraj yaratan söz konusu yüklerin kaldırılmasına yönelik taleplerimizi ilgili otoritelere iletmiş bulunuyoruz. KGF mevzuatına finansal kiralama ve finansman şirketlerimizin yanında faktoring şirketlerimizin de dahil edilmesi ve Hazine destekli söz konu uygulamanın banka dışı finans kesimini de kapsayacak şekilde genişletilmesi ile KOBİ'lerimizin en yaygın şekilde bu imkandan yararlanmasının önünün açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."