Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Davutoğlu'nun Başdanışmanı: 4 yıl reform dönemi olacak

Davutoğlu'nun Başdanışmanı: 4 yıl reform dönemi olacak

  • Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr.Günay, "Önümüzdeki 4 yıl reform dönemi olacak. Bunun zaman akışı bile şu anda önümüzde net" dedi

Giriş: 13 Kasım 2015, Cuma 12:14
Güncelleme: 16 Kasım 2015, Pazartesi 08:03

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, "Sadece ekonomik istikrardan bahsetmek şu an çok doğru değil. Çünkü eğer sizin iyi işleyen bir hukuk düzeniniz yoksa ekonomik istikrar da yarım kalıyor, aynı şekilde siyasi istikrar da. Dolayısıyla bütün boyutlarını kapsayan bir perspektifle inşallah önümüzdeki 4 yılı uygulayacağız" dedi.

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki akşam Çankaya Köşkü'nde düzenlenen yemekte, iş dünyası ve çalışma hayatı temsilcileriyle bir araya geldiğini, kendisinin de o toplantıda bulunduğunu söyledi.

Toplantının amacının hükümet programını hazırlamadan bu konuda çalışma hayatının temsilcilerinin görüşlerini almak olduğunu belirten Günay, 6,5 saat süren toplantıda Başbakan Davutoğlu'nun bundan sonra Türkiye'nin yol haritası olacak 4 yılı şekillendirecek bir mesaj verdiğini kaydetti.

Günay, Başbakan Davutoğlu'nun mesajında Türkiye'de gelecek dönemin nasıl şekilleneceğine yönelik 4 eksenini açıkladığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Bunlardan birincisi öngörülebilir bir siyasi düzen. Yani artık önümüzde bir 4 yıl var. Siyasi bir istikrar geldi ve bütün iş dünyasından şunu rica etti, 'İstikrarlı bir ortam var ve bütün yatırımlarınızı bu şekilde düşünerek yapın' dedi. İkincisi demokratik hak ve özgürlüklere dayalı bir hukuk düzeni. 17 Nisan'da açıklanan yargı reformu en kısa zamanda uygulanacak ve herkesin özgür düşüncesi veya etnik kökenine ait olmadan bütün kimlikleriyle gurur içinde Türkiye'de yaşayabileceği bir hukuk düzeni. Üçüncüsü de üretken, verimli ve adaletli gelir dağılımına dayalı ekonomik düzen. Dördüncüsü de herkesin bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyduğu sosyal hizmetlerin bütün kesimler tarafından yararlanıldığı bir sosyal düzen. Bu 4 eksen üzerinde 4 yılımız şekillenecek. Bu mesaj bence çok çok önemli. Türkiye'nin önünü açacak. Sadece ekonomik istikrardan bahsetmek şu anda çok doğru değil. Çünkü eğer sizin iyi işleyen bir hukuk düzeniniz yoksa ekonomik istikrar da yarım kalıyor, aynı şekilde siyasi istikrar da. Dolayısıyla bütün boyutlarını kapsayan bir perspektifle inşallah önümüzdeki 4 yılı uygulayacağız."

Çankaya Köşkü'ndeki yemekte asgari ücretin de konuşulduğunu dile getiren Günay, çalışma hayatı temsilcilerinin de bu konu hakkındaki görüşlerinin alındığını belirtti.

Günay, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla brütünün bin 273 lira, netinin ise bin lira olduğuna değinen Günay, şöyle devam etti:

"1 Ocak itibarıyla de neti bin 300, brütü de bin 647 lira. Şimdi aradaki fark tabi ki belirli kesintilerle fazlalaşıyor. SGK pirimi var yüzde 14, damga vergisi var yüzde 1'den biraz düşük, sigorta işsizlik fonu yüzde 1 gibi. Bütün bunları topladığımızda 346 lira gibi bir fark ortaya çıkıyor. İşveren buradaki ek maliyetten biraz tedirgin, haklı olarak. Mevcut istihdam yükü üzerine gelen bu yükü nasıl paylaşabiliriz, neler yapabiliriz bunlar çok net konuşuldu. Burada toplantının amacı işverenlerimizi de dinlemek, aynı masa etrafında çalışanlarımızı temsil edenlerin de düşüncelerini almak ve hükümet programını hazırlarken herkesin mutlu olabileceği, yüklerin belki daha farklı dağıtılabileceği bir yöntemle hükümet programımızı hazırlamak. Toplantının esas net konusu ve mesajı buydu."

"Piyasaların algısı değişti"

Seçimin bitmesinin ardından ekonomide belirgin bir hareketliliğin yaşandığını anlatan Günay, ancak esnafa bunun yansımasının hemen olamayacağını dile getirdi.

Günay, şu an ki ekonomik hareketlenmenin psikolojik olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Bunu iş dünyasından temsilcilerimizde de çok net gördük. Şu an çok net önlerini görebiliyorlar. Çok güzel anekdotlarını paylaştılar. Çok güzel önerileri oldu. 1 Kasım ile 2 Kasım sabahı arasında 24 saat vardı. Ne değişti? Piyasaların algısı değişti. Bunu çok net görebiliyoruz. Daha sonraki özellikle döviz kurlarındaki dalgalanma tamamen konjonktürel, küresel dalgalanmanın etkisiyle oldu. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarından sonra dalgalanma oldu. Bunlar çok doğaldır. Ekonomi yönetimi zaten işin başında. Şu anda yeni hükümet programımızla birlikte çok güzel politikalarla hem makroekonomik istikrar hem de mikro bazda reformlar... Yani Başbakanımızın vurguladığı en önemli konu, önümüzdeki 4 yıl reform dönemi olacak. Bunun zaman akışı bile şu anda önümüzde net."

Asgari ücret

Son günlerde ülkede en fazla konuşulan konunun asgari ücret olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Emine Nur Günay, "Çok net şunu söylüyoruz. 1 Aralık'ta Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandığında hükümet olarak bizim önerimiz net bin 300 lira olacak ama burada 3 taraf var. Kamuyu temsilen hükümet var, işverenler var ve çalışanları temsil eden kesimler var. Tabi burada ortak bir görüşme yapılacak. Süreç işleyecek ve orada masada alınan karar uygulanacak. Çok net olarak söylüyorum, hükümet olarak bizim önerimiz asgari ücretin net bin 300 lira olması" ifadelerini kullandı.

AA