BDDK'nın açıklamaları piyasada nasıl yankı buldu?
Uzmanlar, BDDK'nın sorunlu kredi oranı ve sermaye yeterlilik rasyosuna dair açıklamalarını yorumladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) bankacılık sektörünün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğu ve mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi kaynaklı riskleri yönetebilecek seviyede olduğunun tespit edildiği bildirildi.
BDDK, önümüzdeki yıl içerisinde bankacılık sektöründe kredilerin takibe dönüşüm oranının yüzde 6’ya yükselebileceği sermaye yeterlilik rasyosunun ise yüzde 15,5’e gerileyebileceğini açıkladı.
"MAKUL GÖRÜNÜYOR"
BDDK'nın açıklamalarını Bloomberg HT'ye değerlendiren TEB Yatırım/BNP Paribas Araştırma Müdürü Övünç Gürsoy, "2019 yılı için bu yaptıkları analizler doğrultusunda maksimum yüzde 6 gibi bir sorunlu kredi oranı öngörmüşler ki bizim de beklentimiz maksimum bu orana yükselmesi yönündeydi. Bu yüzden sektör için olumlu olduğunu söyleyebilirim. Sermaye yeterlilik rasyosunun ise yüzde 15,5’e gerileyebileceği öngörülmüş, bunlar oldukça iyi oranlar. Bence gayet makul görünüyor.
Bazı kararlar alınmış, sonra bunlar tebliğ olarak bildirilecektir. Her banka kendi modelinde göre krediler için bir karşılık ayırıyordu, belli bir kural olmuş olacak. Bu da güzel bir durum...2019 için sorunlu kredi oranlarında piyasa tahminlerinde yüzde 8 ve daha yukarıda 15’ler vardı. Sorunlu kredi oranlarını geniş bir yelpazede görüyoruz. 2019 yılı için % 5.5’larda kapatabileceğimizi öngörmekteyiz." şeklinde konuştu.
"SON DERECE YAPICI"
Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal de yüzde 6'lık öngörünün oldukça makul olduğunu belirterek "2 tane düzenlemeyi göz ardı ederek % 15.5’den bahsediyordu. O da son derece güzel bir şey. Çünkü ağustos ayındaki düzenlemeler geçici olarak yüksek tutar ondan sonra aşağı gelir beklentisi vardı. Bunun göz ardı edilerek yapılması, 15.5 sermaye yeterlik rasyosu oldukça güzel. Yüzde 6 da son derece yumuşak bir seviye oldu." dedi.
Bankaların belli bir standardizasyonu olmadığını belirten Atılal, "standardın getirilip hepsinin şeffaf olması son derece önemli bir adım. Bunu yapısal reform kısmına bile koyabiliriz. Dolayısıyla açıklamalar son derece yapıcı...
Buradan piyasanın korktuğu kadar bir darbe olmayacağı ortaya çıkıyor, bu bizim için son derece olumlu bir gelişme. 'Yapılandırmalara destek vereceğiz' cümlesi de oldukça önemli çünkü 2019 yılında kredi tarafında pek iştah olacağını zannetmiyoruz. Dolayısıyla yeniden yapılandırmaların hızlanıp sonuçlandırılması en büyük beklentimiz" ifadesini kullandı.