Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bersani tek başına hükümet kurmakta ısrarcı

Bersani tek başına hükümet kurmakta ısrarcı

İtalya'daki seçimlerde en fazla oyu alan Demokrat Parti lideri Bersani, rakipleri olmadan yeni bir hükümet kurmakta ısrarcı davranıyor

Giriş: 04 Mart 2013, Pazartesi 11:02
Güncelleme: 04 Mart 2013, Pazartesi 11:13

Euro Bölgesi'ndeki borç krizi endişelerini yeniden canlandıran İtalya'daki belirsizlikle sonuçlanan seçimlerde koalisyonu en fazla oy alan Demokrat Parti'nin lideri Pier Luigi Bersani, rakipleri Silvio Berlusconi ve komedyen-siyasetçi Beppe Grillo'dan yardım almadan kendi başına hükümet kurmakta ısrar ediyor.

Partisinin 460 parlamenter ile sağcıların iki katı, Grillo'nun da üç katı oranda koltuğa sahip olduğunu belirten Bersani, bu nedenle ilk söz hakkının kendilerine ait olduğunu söyledi.

İtalya'daki 24-25 Şubat'taki seçimlerin ardından Temsilciler Meclisi'nde kontrole sahipken, Senato'da azınlık konumunda olan Bersani, "siyasi çıkmaz" endişelerini yatıştırmaya çalışıyor. Demokrat Parti lideri şimdiye kadar Senato'da yönetim için gereken güvenoyunu nasıl kazanacağını açıklamadan, tek başına hükümet kuracağını söylemekten başka bir şey yapmadı.

Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu yarım puan farkla Demokrat Parti'ye kaptıran Berlusconi ile işbirliği yapma ihtimalinin "gerçek olmadığını" söyleyen Bersani, Grillo ile de henüz olası bir anlaşma için bir araya gelmediğini ifade etti. Bersani, Grillo'ya "Eskinin gitmesi gerektiği" söyleminin ötesine geçmesi çağrısında bulundu.

Pier Luigi Bersani, "Temsilciler Meclisi'nin üçte birine sahip olan bir hareketin başında ve ne yapacağına karar vermesi gerekiyor, çünkü aksi takdirde hepimize yol görünecek" dedi.

Geniş kapsamlı bir desteğe sahip olmadığı hatırlatıldığında da Bersani, yolsuzluk yasaları, organize suçlara karşı önlemler, çıkar çatışması yasası ve siyasal maliyetin azaltılması gibi 8 ana maddeyi kapsayan "sınırlı ve net" bir hükümet programı sunacağını söyledi. Bersani'nin öne çıkarmayı planladığı maddelerin tamamı, Grillo'nun da desteğini çekebilecek maddelerden oluşuyor.

Demokrat Parti lideri Bersani'nin parlamentodan hükümet kurmak için onay alamaması hâlinde ise İtalya yeniden seçime gitmek durumunda kalacak.

Bersani'nin ekonomi politikaları sözcüsü Stefano Fassina da dün, Bersani'nin parlamentoda çoğunluğu sağlayamazsa "birkaç ay" içinde yeniden seçime gidilmesinden başka seçenek olmadığını söyledi. Fassina bu durumda bir an önce bir başkan atayıp, seçim yasasını değiştirmek ve en kısa zamanda yeniden seçime gidilmesinin gerekeceğini kaydetmişti.