Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Birol: Petrol 100 doların altına inmez

Birol: Petrol 100 doların altına inmez

Uluslararası Enerji Ajansı baş ekonomisti Fatih Birol Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı

Giriş: 25 Ocak 2012, Çarşamba 19:01
Güncelleme: 26 Ocak 2012, Perşembe 07:18

Uluslararası Enerji Ajansı baş ekonomisti Fatih Birol Davos'ta Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı. Birol, petrol fiyatlarının 100 doların altına inmeyeceğini belirtti.

AB'nin İran'a uyguladığı petrol ambargosunu yorumlayan Birol, “Birçok ülkenin 1 Temmuz'a kadar başka ülkelerle petrol konusunda anlaşma yapması için zaman var. Birçok Orta Doğu ülkesi 'biz petrol üretimini arttırarak o açığı kapatırız' dedi. Eğer bu dediklerini yaparlarsa uzun süreli bir zarar olmaz. Bir artış olacaktır ama uzun sürmez” dedi.

Ambargodan sonra Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceğine dair soruya Birol, “Türkiye mutlaka serbest piyasalardaki duruma bakacaktır. Ortadoğu'daki bir çok ülke, Suudi Arabistan başta olmak üzere petrol üretimini arttıracağını ve isteyen ülkelere petrol sağlayacaklarını söylediler. Türkiye'nin de bu fırsatları değerlendirmesi gerekir” yanıtını verdi.

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasının birçok ülke için kötü olacağını vurgulayan Birol, “Güzel olan; dediğim gibi hem o bölgeden hem de başka yerlerden böyle bir durum olursa müdahale edeceklerine dair aklı selim sesler yükselmesi” ifadesini kullandı.

Petrol fiyatlarının yüksek olmasının dünya ekonomisini kötü etkilediğini belirten Birol, “Bu yıla bakarsak jeopolitik bir gelişme olmazsa petrol fiyatlarının her halükarda 100 doların altına ineceğini düşünmüyorum. Sadece Avrupa ülkeleri değil, Asya ülkelerinin, Çin ve Japonya gibi birçok ülkenin büyümelerinde yavaşlama olabilir” açıklamasını yaptı.

Birol, ambargolarla fiyatların çok daha yukarı çıkabileceğini ancak uzun süre o seviyede kalmayacağını söyledi.

"TÜRKİYE ZARAR GÖRÜR"

Yüksek petrol fiyatlarıyla cari açığın ciddi bir şekilde artacağını ifade eden Birol, “Türkiye'nin bir çok gaz kontratı da petrol fiyatlarına bağlı, gaz faturaları da artmaya başlayacak. Türkiye en çok zarar görecek ülkelerin başında geliyor” dedi.

“Türkiye nükleer konusunda 2012'de ne yapmalı?” sorusuna Birol, “Bu zamana kadar nükleer konusunda izlenen politika son derece olumlu, bunu devam ettirmek gerek. En iyi partneri, en iyi teknolojiyi ve en iyi güvenlik önlemlerini almak gerekiyor” yanıtını verdi.

Türkiye'nin enerji özelleştirmeleriyle ilgili ise ekonomist, “Özelleştirme piyasalarda verimliliği arttıran, tüketicinin daha ucuza enerjiyle buluşmasını sağlayan tedbirlerdir. Eğer Türkiye de bunu iyi ve şeffaf bir şekilde yapıyorsa enerji piyasaları için son derece önemli bir yer olacak” dedi.

Birol, dünya ekonomisini en fazla etkileyecek şeyin Hindistan ve Çin'deki büyümenin yavaşlaması olacağını da sözlerine ekledi.