Bloomberg Anketi: Avrupa'da deflasyon riski %74
Bloomberg Piyasalar Küresel Yatırım Anketi'nin son sonuçlarına göre Euro Bölgesi'nde deflasyon riski oldukça yüksek
Bloomberg Piyasalar Küresel Yatırım Anketi'nin son sonuçlarında verilen mesaj; profesyonel finansçıların küresel ekonomi hakkında yılın başlarındaki kadar coşkulu olmadığı fakat iyimser olduğu yönünde. Anket ayrıca Ukrayna'daki huzursuzluktan Avrupa'daki deflasyon tehdidine kadar birçok endişeyi ortaya koyuyor.
Ankete katılan Bloomberg üyelerinin yüzde 40'ı küresel ekonominin gelişim gösterdiğini söylerken, yüzde 43 durağan, yüzde 12 ise kötüye gittiği şeklinde görüş bildirdi. Yine de heyecanın azaldığını görüyoruz, Ocak ayındaki bir önceki ankette yüzde 59'luk bir kesim ekonominin gelişim gösterdiği yönünde fikir belirtmişti ve bu resesyondan toparlanılmaya başlanan 2009'dan bu yana en yüksek düzey olarak kaydedilmişti.
Konuyla ilgili, Chicago'da bulunan BMO Private Bank şef yatırım yöneticisi Jack Ablin, "Yatırımcıların tedirgin olduğunu söylemiyorum, fakat şüpheciler" dedi.
2009'dan bu yana çeyrek dönemlik gerçekleştirilen anket, Bloomberg Professional servisine üye olan yatırımcılar, bankacılar ve para yöneticilerin fikirlerine yönelik örnekler ortaya koyuyor. Anket 22-24 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Anketin yüzde -/+ 4 yanılma payı bulunuyor.
Anket geçtiğimiz dönemlerde ekonomi ve piyasaların izleyeceği yola yönelik başarılı tahminlerde bulundu. Ocak 2012'de vergi artırımlarının büyüme üzerinde oluşturduğu endişelere rağmen ankete katılanlar iyimser görüş bildirmişti. 2011 başlarında ise "BRIC" ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e uzak dururlarken, bu ülkelerde hisseler gerilemeye başlamıştı. 2013 yılının başında ise hisselere yönelik boğa yaklaşımı görülürken, MSCI Dünya Endeksi yılı yüzde 24 artışla tamamladı.
Ankette yatırımcıların ABD ekonomisine yönelik görüşü, dünyanın en büyük ekonomisinin gelişim gösterdiği yönünde. Bu durum Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2014'te yüzde 2.8 ve 2015'te yüzde 3'lük büyüme tahmini ile uyuşuyor.
Anket katılımcıları tüm bunlara rağmen, yüksek oranda Euro Bölgesi'nde deflasyon riskinden endişe duyuyorlar. Yüzde 74'lük bir kesim, Bölge'de deflasyon tehdididin yüksek olduğu düşüncesinde. Portekiz gibi bazı ülkeler bireysel olarak bu yıl deflasyonu tecrüve ederken, Bölge'de enflasyon oranı Nisan'da yüzde 0.7 seviyesiyle Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yüzde 2'lik hedefinin oldukça altında kaldı.
Yatırımcılar Asya'nın en büyük iki ekonomisi hakkında da kötümser görünüyor. Japonya ile ilgili şüpheler büyürken, sadece yüzde 13'lük bir kesim ülkenin yatırım yapılabilir olduğunu düşünürken, Ocak ayı anketine bu oran yüzde 23 düzeyinde, Abenomi'nin yarattığı heyecan ile Mayıs 2013'te ise yüzde 33'teydi.
Diğer ülkelere yönelik gerileme, durağan, gelişim gösteren ve emin olunmayan oyların oranlarını aşağıda görebilirsiniz:
Ankette son dönemde bazı çalkantılar yaşayan ülkeler arasında en "yatırım yapılabilir" ülke olarak Türkiye ön plana çıkıyor.
Başkanlarda ise en dikkat çekici durum, ABD Başkanı Barack Obama'ya yüzde 46 oranında, IMF Başkanı Christine Lagarde'a ise yüzde 33 oranında güven duyulmaması. Fed'in yeni başkanı Janet Yellen yüzde 66'lık bir güvene sahipken, bu alanda yüzde 80 ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel öne çıkıyor.