BM Suriye'de kimyasal silah denetimini tartışıyor
-
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetimini görüşmek üzere bir araya gelirken, Fransa BMGK'nin tasarısını konuştu
BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesinin temsilcileri, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunu ele aldı.
Edinilen bilgiye göre, Rusya ve ABD dışişleri bakanlarının Cenevre'deki toplantısı öncesi BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere'nin BM daimi temsilcileri, Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği'ndeki gayriresmi toplantıda bir araya gelerek gelişmeleri değerlendirdi.
Öncesinde ve sonrasında herhangi bir duyuru ya da açıklama yapılmayan ve yaklaşık 45 dakika süren toplantıda, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi ile Rusya'nın teklifi ve Fransa'nın hazırladığı BMGK karar tasarısının değerlendirildiği öğrenildi.
Toplantıda tarafların uzlaşma sağlayamadığı belirtildi.
Fransa tarafından hazırlanan ve henüz resmen Konsey'e sunulmayan karar taslağında 21 Ağustos'taki saldırıdan Suriye hükümeti sorumlu tutuluyor.
Suriye hükümetine kimyasal silahların miktarı, çeşidi ve bulunduğu yerlere ilişkin BM Genel Sekreteri'ni bilgilendirmek için 15 gün süre tanınan tasarıda, Suriye'nin kabul etmemesi durumunda askeri güç kullanmanın yolunu açan BM Şartı'nın 7. bölümünün işletilmesi isteniyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, ülkesinin konuyla ilgili görüşlerini daha somut hale getirdiği bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağını açıklamasının ardından BMGK'da hareketli saatler yaşanmıştı.
Önce ABD, Fransa ve İngiltere'nin temsilcileri Fransa'nın karar tasarısı üzerinde müzakerelerde bulunmuş daha sonra ise BM Güvenlik Konseyi eylül ayı dönem başkanı Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, Konsey üyelerini Rusya'nın talebi üzerine acil toplantıya çağırmıştı. Ancak Rusya'nın talebini geri çekmesi nedeniyle Quinlan toplantının iptal edildiğini duyurmuştu.
Rusya, daha önce de Suriye hükümetini kınamayı içeren 3 BMGK karar tasarısını veto etmişti.