Borsa günü yüzde 3 düşüşle tamamladı
-
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 düşüşle 104.282,78 puandan tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 düşüşle 104.282,78 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 3.331,49 puan azalırken, toplam işlem hacmi 6,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,60, holding endeksi de yüzde 3,62 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,99 ile finans kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 5,51 ile madencilik oldu.
Avrupa borsalarının değer kazanması ve döviz kurlarındaki düşüşten bulduğu destekle 108.170,76 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, kapanışa doğru döviz kurlarındaki artış ve genele yayılan satışlarla 104.000 puanın üzerinde dengelendi.
Analistler, vadeli işlemlerde nisan kontratlarının son günü olması nedeniyle gelen satışların borsadaki düşüşte etkili olabileceğini kaydetti.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla yurt içi ve yurt dışı piyasaların yarın kapalı olacağını hatırlatan analistler, çarşamba günü yurt dışında ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı başta olmak üzere Avro Bölgesi büyüme ve Avro Bölgesi'nde İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini bildirdi.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 103.000 puanın destek, 108.250 puanın direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.
Borsadaki son harekete dair yorumlar söyle oldu:
Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan BloomberHT canlı yayınında BİST'te bugün gerçekleşen yüzde 3 gerilemeyi değerlendirdi. Satış dalgasının Nisan vadeli kontların bugün son günü olmasından kaynaklanabileceğini söyleyen Doğan, şunları ifade etti.
“Bugün tatil nedeniyle likidite oldukça düşüktü. Ayrıca vadeli piyasalarda Nisan vadeli sözleşmelerde bugun vadenin son günü. Vade kapanışlarının da satışlarda etkili olduğunu düşünüyorum. Hem düşük likidite hem vade sonu olması nedeniyle, bugünkü satışları çok referans olarak kabul etmek doğru değil. Bununla beraber 106 bin 200 çok önemli bir destekti. Geçtiğimiz hafta bu bölge test edilmiş ve tepkiler gelmişti. Bu tepkilerin ardından buranın hızlı bir şekilde kırılmış olması da satışlarda bir panik oluşturdu diyebiliriz.”
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, BIST'teki satışların politik olabileceğini söylerek şunlarını kaydetti:
"Bu bildiğimiz politik haber akışıyla ilgili bir satış. Bu sabahtan belliydi zaten, gelişen ülke hisse senetleri binde 6-8 yukarıdayken, biz binde 1 aşağıdaydık. TRT haberde yayınlanan Sayın Başbakan Yıldırım'ın kabine üzerine bir açıklama yapacak olması, ekonomiden sorumlu Sayın Şimşek'in haberi olarak yorumlandı ve ciddi olarak panik seviyesi olarak görülen 106 bin seviyesini kırdık. Böyle bir satış kur ve tahvil tarafında bir şey olmazken oldu. Dolar ve euro tarafında bir şey yok çünkü Borsa İstanbul'u lokaller domine ediyor."
Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir borsadaki gerilemenin nedeninin kabine değişikliği olmadığını aktardı ve şunları söyledi:
"Borsa yüzde 4 'e yakın değer kaybetti. Bunun nedeni siyasi mi? Değil. Başbakan Yıldırım'ın bir açıklama yapacağı duyurulmuştu. Ekonomi yönetiminde bazı değişiklikler yapacağı ifade ediliyor ama bu bilgiyi teyit edemedik. Benim duyumlarımda böyle bir kabine değişikliği yok. Keza Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'da. Böyle bir kabine değişikliği yapılacak olsaydı, ya da bakanlardan biri ya da Mehmet Şimşek gibi bir isim görevden alınacak olsaydı herhalde Cumhurbaşkanı Erdoğan işin içerisinde olurdu. Spekülasyonlar üzerine edvam ediyor. Ayrıca Başkakan Binali Yıldırım'ın yapacağı açıklamalar piyasayı olumlu yönde etkileyece açıklamalar."