Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'e yargı yolu açılabilir
Yüksek Mahkeme, Rousseff hakkında soruşturma başlatılmasıyla ilgili yapılacak oylamanın iptali istemini reddetti
Brezilya'da Yüksek Mahkeme, kongrenin alt kanadında Devlet Başkanı Dilma Rousseff hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili yapılacak oylamanın iptali istemini reddetti.
Yüksek Mahkeme, Rousseff'in hakkında soruşturma açılabilmesi için pazar günü yapılacak oylamanın anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.
Oylamanın iptali istemine Yüksek Mahkeme'nin 2 üyesinin kabul, 8 üyesinin ret oyu verdiği bildirildi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Ricardo Lewandowski, mahkemenin gelecekte soruşturma sürecini yeniden değerlendirebileceğini söyledi.
Mahkemede Rousseff lehine oy kullanan Lewandowski, "Soruşturma siyasi bir eylem, bu doğru, ancak siyasi eylemlerin yargı tarafından tartışılamayacağını kim söylemiş?" dedi.
Başsavcı Jose Eduardo Cardozo dün Yüksek Mahkeme'ye oylamanın iptali başvurusunda bulunmuştu.
Mahkeme kararının açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cardozo, "Süreci adım adım inceleyeceğiz. Suçlamanın gerçekliği hakkında değil süreç hakkında konuşuyoruz." dedi. Cardozo ayrıca hükümetin, suçlamanın gerçekliği konusunun görüşülmesi için Yüksek Mahkeme'ye gidebileceğini söyledi.
İktidarın büyük ortağı Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB) ile Brezilya İlerici Partisinin (PP) koalisyondan ayrıldıklarını duyurmasının ardından, koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Brezilya Cumhuriyetçi Partisi (PRB) de pazar günü yapılacak oylamada Rousseff aleyhinde oy kullanacağını açıkladı.
Ulusal Kongrenin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesinin, 27'ye karşı 38 oyla Rousseff'in görevden alınması için soruşturma başlatılmasına onay vermişti.
Hakkındaki iddiaları reddeden Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve kongrenin alt kanadının başkanı Eduardo Cunha'nın, görevden alınması için kendisine komplo kurduğunu öne sürerek, muhalifleri, kendisine yönelik "darbe planının bir parçası" olmakla suçluyor.
Soruşturma talebinin Senato'ya gönderilebilmesi için kongrenin alt kanadında pazar günü yapılacak oylamada 513 üyeden 342'sinin onayı gerekiyor.
Yapılan projeksiyonlarda, Kongrenin alt kanadında, 300 milletvekilinin Rousseff'e soruşturma açılmasından yana olduğu, 125 milletvekilinin devlet başkanı lehine oy kullanacağı, 88 milletvekilinin de kararsızlığını koruduğu belirtiliyor.
Soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde ise Rousseff 180 gün içinden görevinden alınabilecek.
Yasama organı halkın doğrudan seçtiği 81 üyeli Senato ile 513 üyeli Temsilciler Meclisinden oluşan Brezilya'da, Ekim 2014'de yapılan son genel seçimlerde 29 parti parlamentoya girmişti. Koalisyon hükümetini ise Rousseff'in lideri olduğu İşçi Partisinin öncülüğünde 9 parti oluşturmuştu.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette, 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.
AA