Çağlayan: İşsizlik değil, mesleksizlik
Mersin'de başlatılan işçi eğitim projesini değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin genç nüfusunun en büyük silahı olduğunu söyledi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki genç nüfusun önemine işaret ederek, ''Bizim bugün en büyük silahımız, genç nüfustur. Tabii bunu da nitelikli değerlendirebilirsek'' dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES), Milli Eğitim Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteği ile gerçekleştirdiği ''İstihdam İçin İşçi Eğitim Projesi''nin tanıtımı nedeniyle Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, projeye dahil olacak gençlerin altın bilezikten de öte, pırlanta bir bilezik takacaklarını söyledi.
Mart ayı işsizlik rakamlarının açıklandığını ve şubat ayına göre yüzde 2 oranında azalma olduğunun görüldüğünü hatırlatan Çağlayan, bunun da işsizlikle mücadeledeki başarılarının göstergesi olduğuna dikkati çekerek, ''Bugün 14 yaş altı 19 milyon gencimiz var. Bu da ileride ülkemizi lider hale getirecek en önemli unsurun genç nüfusun olacağını gösterir'' dedi.
Bakan Çağlayan, Fransa'nın şu anda çalışma saatini Türkiye ayarına getirmek istediğini ancak, Fransızların izin vermediğini vurgulayarak, ''Çünkü verilmiş hakkı almak zor. Dünya ekonomisi çalıştıracak genç nüfusu olmadığı için rekabet gücünü kaybediyor. 2009 küresel krizi dünyanın aklını başına getirdi. Çünkü ciddi ve baba bir krizdi. Önüne kattığı gibi tüm dünyayı götürdü. Halen ekonomik iflasla karşı karşıya olan Avrupa ülkeleri var. Türkiye'nin böyle bir süreçte her yıl 800 bin çalışma durumuna gelen gencine iş bulma durumdadır'' diye konuştu.
Türkiye'nin taleplerinin, dünyadaki konumunun değiştiğini, yaşlı işgücünün son derece yüksek olduğu Avrupa'nın rekabet gücünü kaybettiğini, bu nedenle en yakın yerden genç işgücü ihtiyacını karşılamaya çalışacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları söyledi:
''Son 7 yılda 2009 küresel krizine rağmen doğrudan gelen yabancı yatırım tam 94 milyar dolar. Bunlar bizim kara kaşımıza kara gözümüze gelmiyorlar. Bu, Türkiye'nin istikrarına ve güvenine geliyor. Çalışan nüfusa geliyor. Gelen yatırımın yüzde 75'i Avrupa'dan gelmiştir. Neden geliyorlar? Çünkü Avrupa'nın üretemez yapısı var. Çalıştıracak insan bulamıyor. Kendine en yakın merkez ise Türkiye. Bu avantajımızı kullanmalıyız. Bizim, bugün en büyük silahımız, genç nüfustur. Tabi bunu da nitelikli değerlendirebilirsek. Oysa, bugün Avrupa'da 1 milyon 700 bin şirket kapanacak. Niye? Çünkü bırakacağı nüfus yok. Bizde ise içimizdeki bir çok kişi, işini kendinden sonra gelen çocuğuna bırakıyor. Kontrolsüz güç, güç değildir. Biz de bugün gençlerimizin gücünü kontrol etmeye çalışıyoruz.''
İŞSİZLİK DEĞİL, MESLEKSİZLİK
Türkiye'nin inşaat sektöründeki önemine işaret eden Çağlayan, ''Bugün müteahhitlerimiz dünyada Çin'den sonra ikinci. Bu, Türkiye'nin başarısı. Müteahhitlik sektörü 30 yılda aldığı işin 2 katını AK Parti döneminde aldı. Artık Türkiye eski Türkiye değil. 'Her işi yaparım ağabey' devri bitmiştir. Bugün, en büyük sorun işsizliktir ama bundan da öte mesleksizliktir'' dedi.
Çağlayan, kendisinin de eski bir sanayici olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
''Ben de eski bir sanayiciyim. Taksi parası bulamadığım günler oldu. Çok sorunu yaşadım, bunların hepsini öyle veya böyle çözdüm. Ama nitelikli eleman sıkıntısını çözemedim. Talep ettiğimiz eleman yerine 'ben her işi yaparım' diyen ama hiçbir işi yapamayan elemanla karşılaştık. Ben Ali istiyorum, karşıma Veli çıkıyor. Bunun çözümü aslında basit... Mesleki eğitim. Mesleki eğitim sertifika alacak işçi, pasaport gibi dünyanın her yerinde iş bulacak. Türkiye'nin hemen her yerinde bu sorun var ama, Mersin'de daha belirgin.''
Çağlayan, mesleki eğitim konusunda organize sanayi bölgelerinin adeta fabrika gibi olmasını isteyerek, bu konuda çalışmalar yapan Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ni kutladı.
MERSİN'İN ARADIĞI ELEMANLAR
Mersin'deki işsizliğin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu konuda insanlara eğitim vererek sorunların çözümünün bulunabileceğini belirtti.
Önümüzdeki süreçte Akdeniz Oyunları nedeniyle Mersin'de çok büyük bir inşaat dönemi başlayacağını bildiren Çağlayan, ''Burada çok sayıda inşaatta çalışacak adam lazım. Bugün, anlatacağımız proje de bu konuda önemli bir misyon üstlenecek. Her yerde işinin ehli adamlar çalışacak'' diye konuştu. Bugünden itibaren kentteki insanları nitelikli hale getirmek gerektiğini kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:
''Mersin'de eleman planlaması yapacağız. Çünkü, Mersin'deki firmaların sadece 3'te 1'i çalışanlarının işine hakim olduğunu düşünüyor. Teknik beceri eksikliğine baktığımız zaman ise, Mersin, Adana ve Türkiye'den daha kötü durumda. Overlok makinesi operatörü, makine teknikeri, muhasebeci, proje yönetici, elektrik teknikeri ve teknisyeni, Mersin'de temininde güçlük çekilen alanlar. Beceri uyumsuzluğunun asıl nedeni ise yüzde 88 oranında yeteri kadar eğitimin olmaması. Bu oran, Türkiye'de yüzde 74, Adana'da ise yüzde 54. Mersin'de bu yüzden mesleki eğitim yapılmalı. Muhalefet yapmak için 'işsizlik var' demek çok kolay.''
Mersin'in Türkiye'deki büyümeden nasibini almadığını bildiren Çağlayan, ''Mersin patinaj yapmış ve lastiği yemiş. Mersin, bunları hak etmiyor. Kentsel dönüşümü acilen hayata geçirmeliyiz'' dedi.
MERSİN PİLOT BÖLGE
İNTES'in öncülüğünde Mersin'de pilot bir çalışma başlatılacağını ifade eden Çağlayan, bunun daha sonra tüm Türkiye'yi kapsayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Binlerce insanı yetiştireceğiz. Mersin'de altın bileziği olan ve üzerinde pırlantalarla süslenmiş gençlerimiz olacak. Ellerinde pasaport gibi bir belgeleri olacak. İNTES ile birlikte çalışacağız. İki türlü, teorik ve pratik sınav yapılacak. Sınavlardan her mesleğe göre, 60-80 puan alanlar doğrudan sertifika alacak. Alamayanlar ise MEB, TOBB ve İNTES ile ortaklaşa hazırlanan eğitime alınacak. 190 saate varan bir eğitim olacak. Çalıştıkları firmalarda ve İNTES tarafından belirlenen alanlarda eğitim yapılacak. İşsizlik fonundan Mersin'e kaynak ayrılacak. İşçi kardeşlerimiz, bu eğitim sayesinde istihdamda öncelik sağlayacak.''
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Sabit Tekli'den çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Çağlayan, daha sonra beraberindekilerle Mersin-Tarsus OSB'deki bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu.