Çağlayan: Türk perakende sektörü Avrupa'da 7. Dünyada 10. büyük
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk perakende sektörünün Avrupa'da 7. dünyada 10. büyük sektör olduğunu belirtti
İSTANBUL (A.A) - 09.12.2010 - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk perakende sektörünün Avrupa'da 7. dünyada 10. büyük sektör olduğunu belirterek, ''Bizim görevimiz sizlere projektörlük yapmak. özellikle komşu ve çevre ülkelerde yapacağınız alışveriş merkezleriyle Türk ürünlerinin tanıtımını ve ihracatını gerçekleştirin. İstihdam sağlayalım. Sektörünüz 3,5 milyon civarında bir istihdam sağlıyor'' dedi.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nce bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ''AMPD Perakende Zirvesi''nin açılışında konuşan Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisinde son derece önemli bir yere gelmeye ve kalıcı bir şekilde önemli bir aktör olmaya başladığı bir dönemde bu zirvenin yapılmasının zamanla olarak önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünya ekonomisinde 15. sırada, Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi olduğunu ve 73 milyon nüfusunun ortalama yaşının 28 olması ve 19 milyon insanın 14 yaşın altında olmasının Türkiye'yi çok önemli bir aktör haline getirdiğini dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin son 8 yılda elde ettiği kazanımlarla geldiği seviyenin yüksek olduğunu kaydetti.
Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki GSMH'dan aldığı yer, dünya ihracatında önemli oyuncu haline gelmesi ve bir taraftan da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla birlikte Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil, gündem belirleyen bir ülke olmasının Türkiye'nin önemini her geçen gün biraz daha artırdığını söyledi.
Cumhuriyetin kurulduğu 1923'den 2003 yılına kadar aradan geçen 80 yıl içinde Türkiye'ye doğrudan gelen yabancı sermaye yatırımının 19 milyar dolar, 2003 yılından itibaren ekonomik istikrarın başlaması, piyasaların alabildiğinde serbestleştirilmesi, liberal ekonomi anlayışının yer alması ve yapılan reformlarla beraber Türkiye'ye son 7 yılda 2009'daki küresel krize rağmen gelen toplam yabancı sermayenin 85 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, bunun yüzde 70'inin Avrupa kaynaklı olduğunu ve 80 yılda gelen toplam yabancı sermayenin 4,5 katından fazlasını 7 yılda krize rağmen getirmenin altındaki önemli etkenleri iyi görmek gerektiğine işaret etti.
-PERAKENDECİLERİ TÜM DÜNYADA İHRACAT KÖPRÜSÜ YAPMAK...-
Çağlayan, siyasi ve ekonomik istikrar, karın ve sermayenin en rahat transfer edildiği kambiyo rejimi, bankacılık ve hukuk sisteminin olabildiğinde etkin olması ve hükümetle özel sektörün bir arada olmasının önemli etkenler olduğunu dile getirdi.
Perakendecileri tüm dünyaya açarak dünya ile ihracat köprüsü bağlantısı haline getirmek için bugün Tarım Bakanı Mehdi Eker ile birlikte bu toplantıya katıldığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin elde ettiği avantajları birlikte değerlendirerek geliştirmek istediklerini söyledi.
Zafer Çağlayan, 2002'de ihracatın 36 milyar dolar olduğunu, 2008'de Türkiye'nin ihracatta 132 milyar dolara geldiğini belirterek, ''Türkiye gerçekten bu konuda ciddi bir başarı öyküsü gerçekleştirdi. İnsanların yaşam seviyesi ve yaşam kalitesi artmaya başladı. Alışveriş merkezleri ve perakende sektörü ciddi bir yer almaya başladı'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde Türkiye'nin bir envanterinin çıkarılması için 2008'de yapılan çalışmada, sadece 300-350 bin sanayi envanteri çıkarmayı hedeflerken, toplam 2 milyon 100 bin işletme tespit ettiklerini belirten Çağlayan, bu iş yerlerinden 888 bin adedinin toptan ve perakende mensupları olduğunu söyledi.
-500 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ-
Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye iyi bir mal ihracatçısı. Gerçek performansı gösteriyor muyuz? Hayır. Bizim gerçek performansımız 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde Büyük Atatürk'ün bize aynen söylediği gibi Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesine getirecek adımları attığımız yani dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girdiğimiz, dünyada en az 10 uluslararası markaya sahip olduğumuz ve ihracatımızın 500 milyar dolardan fazla olduğu bir hedefi yakalamaktır. Bu çerçevede önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu yapmış olduğumuz çalışmalarla mevcut pazarlarda tutunma ve bir taraftan da yeni pazarlara girişte önemli çalışmalar yapıyoruz.
İhracatımızı artık bir strateji çerçevesinde götürüyoruz ve Türkiye AK Parti hükümetiyle ve Başbakan'ın desteğiyle ihracat odaklı büyüme stratejini tespit etmiştir. İhracatı artırmak, Türk imajını dünyanın her tarafında geliştirmek ve Türkiye'deki Türk vatandaşlarının en kaliteli en doğru tercihleri yapabilmesi noktasında alışveriş merkezleri perakendecilik sisteminin geliştirilmesi ve alışveriş merkezleri vasıtasıyla dünyanın büyük ülkeleriyle büyük ticaret köprüsü, ihracat köprüsü kurarak özellikle ihracatımızın artırılması ana hedefimizdir.''
-FAS'A AVM YATIRIMI-
Devlet Bakanı Çağlayan, ilgili tüm taraflar ile bir araya gelerek yaptıkları çalışma sonucunda alışveriş merkezleriyle (AVM) beraber ihracat köprüsü oluşturmak noktasında sektörle beraber olma kararı aldıklarını ve bu amaçla bir Koordinasyon Kurulu kurduklarını bildirdi.
Bu kurulun Dış Ticaret Müsteşarlığı ve AMPD ile birlikte önemli çalışmalar yaptığını belirten Çağlayan, bu çalışmalar kapsamında hedef ülkeler tespit etmeye başladıklarını ve belirlenen ilk ülkenin Fas olduğunu söyledi.
Çağlayan, bir alışveriş merkezi yatırımcı firmasının Fas'ta yatırımla ilgili karar alarak yakın süre içinde ilk alışveriş merkezini yaparak işe başlayacağını aktardı.
Komşu ve çevre ülkeler başta olmak üzere, iş adamlarının en kolay, en rahat şekilde serbest dolaşımını sağlamak noktasında kaldırdıkları vize imkanlarıyla çok daha yakın temas ve ilişkiler içinde olacaklarını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:
''Bu çerçevede bizim görevimiz sizlere projektörlük yapmak. Bakan olarak bu işte sonuna kadar sizinle birlikte olacağız. Özellikle komşu ve çevre ülkelerde yapacağımız alışveriş merkezleriyle Türk ürünlerinin tanıtımını ve ihracatını gerçekleştirin. İstihdam sağlayalım. Sektörünüz 3,5 milyon civarında bir istihdam sağlıyor. Gerek ekonomide gerek istihdamda oynadığınız rol ve görev önemli. Bu çerçevede başlattığımız çalışmalar süratle devam edecek. Türk perakende sektörü Avrupa'da 7. ve dünyada 10. büyük perakende sektörü. Yani sadece ülkemizin, ekonomimizin dünyada 15. dünya ihracatında 22. sırada olmasının ötesinde perakende sektöründe Avrupa'nın 7. ve dünyanın 10. büyük sektörüne sahip olmamız bizler açısından son derece önemli.
Türkiye gıda harcamalarında Avrupa'da 5. gıda dışı harcamalarda 8. büyük pazar. Türkiye'nin 73 milyon nüfusu ve 28 yaş ortalamasıyla kendisi zaten çok önemli bir iç pazara sahip. Bugün Türkiye mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatını da ciddi şekilde gerçekleştirmiş bir ülkedir.''
-''İHRACAT 105 MİLYAR DOLARI GEÇTİ''-
Çağlayan dün akşam itibariyle ihracatın 105 milyar doları geçtiğini, ve aralık ayı ihracatının böyle giderse rekor bir rakama gelip 11 milyar doları aşarak 12 milyar dolara ulaşacağını bildirdi.
Bu çerçevede ihracatın bu yıl 113 milyar dolar seviyesinde olabileceğine işaret eden Çağlayan, bunun yanı sıra hizmet ihracatının da olduğunu ve bu sektörde de Türkiye'nin çok önemli avantajlar sağladığını söyledi.
Çağlayan, Türkiye'nin dünyadaki 3,3 trilyon dolarlık hizmet ticareti içinde 35 milyar dolar hizmet ihracatı 16,5 milyar dolar da hizmet ithalatı yaptığını ve yaklaşık 50 milyar dolar hizmet ticareti olan bir ülke olduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan, 2007 sonunda 179 AVM bulunduğunu ve bu yıl sonu itibariyle İstanbul'daki AVM sayısının bu yıl sonu itibariyle 350 olacağını ve her bir AVM'nin yılda ortalama bin ve 4 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.
Zirvede sektörün çok önemli strateji uzmanlarının konuşacağı ve görüş alışverişinde bulunacağını belirterek, zirvenin sektöre ve ülkeye başarı getirmesini diledi.