Çin'deki düzeltme, finansal kriz değil
Şanghay hisselerindeki volatilite, diğer önemli piyasalardaki satış dalgalarına göre daha düşük
Çin hisse senedi piyasasındaki gerilemede 5 trilyon dolatın sadece iki ay içerisindeki kaybedilmesi kötü. Ancak fiyat dalgalanmalarının yoğunluğu ile ölçülen satış dalgası, hala geçmişteki piyasa erimelerinden ayrışmıyor.
Çin şu an Yunanistan’ın ardından dünyanın en volatil hisse senetlerine sahip. Ancak dalgalanmalar, 6 finansal kargaşa piyasası ortalamasının yüzde 30 altında. Bunlara 1929 yılında ABD’de yaşanan, 1990’ların başında Japonya’da görülen ve 1997’de Tayland’da yaşanan piyasa erimeleri dahil. Şanghay Bileşik Endeksi’nde şimdiye kadar görülen yüzde 43’lük gerileme, 2000’de dot-com balonunun patlamasında yaşanan yüzde 78’lik düşüşe kıyasla ılımlı görünüyor. Rusya piyasası da 1998’deki temerrüdün ardından yüzde 84 gerilemişti.
Piyasadaki düşüşler, Almanya ve İtalya’nın birleşik ekonomik üretimine denk bir varlık kaybı getirdi ve hükümeti daha önce görülmemiş müdahaleler yapmaya sevk etti. Ancak düşüşün diğer küresel ekonomik felaketler kadar ciddi olması düşük bir ihtimal. Geçmişteki hisse senedi çalkantıları bankacılık krizi ve borç temerrütlerinden kaynaklanmıştı. Çin’deki hisse senedi düşüşü genel olarak yüzde 150’lik bir yükseliş ardından değerlemelere gelen bir fiyat düzenlenmesi olarak karşımıza çıkıyor.
ABD Hazinesi’nin eski Çin uzmanlarından David Loevinger, “En büyük ayırım, Çin’dekinin bir piyasa düzeltmesi olması ancak bir finansal kriz olmaması” dedi.