Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar 2012'nin tamamında düştü
Ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla Çin'in doğrudan yabancı yatırımları 2012'de 2009'dan bu yana ilk kez düştü
Dışarı harcamaların arttığı Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar 2012'de ekonomik büyümenin yavaşlaması ve imalatçıların daha ucuz işgücüne yönelmesiyle 2009'dan bu yana ilk kez düşüş kaydetti.
Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Çin'e giren doğrudan yabancı yatırımlar Aralık'ta yıllık bazda yüzde 4.5 azalarak 11.7 milyar dolara geriledi ve 14 ayda 13. kez düşüşe işaret etti. Çin'in doğrudan yabancı yatırımları yılın tamamı için yüzde 3.7 düştü ve 111.7 milyar dolara indi. Çin'in yurtdışındaki finans dışı yatırımları ise aynı zamanda yüde 28.6 artarak 77.2 milyar dolara çıktı.
Arazi ve işgücü maliyetlerinin artmasıyla Çin, çalışma ve fabrika ülkesi olma avantajını kaybediyor. Diğer yandan Çin, 3.3 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin bir kısmını yurtdışındaki büyüme fırsatlarına yatırıyor. HSBC Holdings Plc, doğrudan yabancı yatırımların Endonezya ve Vietnam gibi ülkelere yardımcı olabileceğini söylüyor.
Çin'de işgücü maliyetlerindeki artış trendinin kaçınılmaz olduğunu anlatan Founder Securities CO.'nun Pekin'deki analistlerinden Shi Lei, ülkenin düşük maliyetli imalat için ideal bir yer olmayacağını belirtti.
Doğrudan yabancı yatırım girişleri Kasım'da da yüzde 5.4 düşerek 8.3 milyar dolara gerilemiş, dışarı yatırımlar ise yılın ilk 11 ayında yüzde 25 artışla 62.5 milyar dolara ulaşmıştı.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yerel altyapı harcamaları ve kredilerin artmasıyla doğrudan yabancı yatırımların etkisi azalıyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre ülkenin yabancı fonlarının, toplam sabit getirili yatırımlardaki payı 2011'de 1996'daki yüzde 11.8 seviyelerinden yüzde 1.5'e geriledi.