Çin'in sahte ihracat verisi işleri zorlayabilir
Çin'in sahte ihracat faturası yasağı, ülkenin dış ticaret verilerini aşağı çekerek, ekonomik büyümeyi baskılayacak bir küresel talebe işaret ediyor
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in para akışını göstermek için yararlandığı ihracat faturalarının sahteliğini engellemeyi çalışan adımlar, büyük ihtimalle ülkenin ticaret verilerini aşağı çekerek, küresel talepteki yavaşlamaya işaret edecek.
Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin medan tahminine göre Çin'in ihracatı Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 7.1 büyüyerek, geçtiğimiz ayki yüzde 14.7 seviyesinin yarısının altında gelebilir. Ekonomistler, ithalatın da yüzde 16.8'den yüzde 6.9'a yavaşladığını öngörüyor.
Sahte verilerin, şirket ve bankaların düzenleme denetimleriyle başarılı bir şekilde caydırılması, bir taraftan ticaret verilerine duyulan güvenin korunmasına yardımcı olurken, diğer taraftan Başbakan Li Keqiang'ın büyümeyi yerel tüketimden yana kaydırmasındaki aciliyete dikkat çekiyor. İhracattaki zayıflık aynı zamanda Li'nin büyümeyi desteklemek için daha fazla teşvik eklenmesi konusundaki isteksizliğini de test edebilir.
Çin'in kur yetkililerinin sahte fatura baskısının şişirilmiş ihracat büyümesini tek basamaklı sayılarda olan reel trende çekeceğini öngören Nomura Holdinds Inc.'in baş Çin ekonomisti ve Çin'in Mayıs'taki ihracat büyümesini yüzde 5 olarak öngören Zhang Shiwei, Çin ekonomisinin çökmediğini, ancak zayıfladığını söyledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Şanghay saati ile 9:19 itibariyle bir değişiklik kaydetmedi.