Derviş: "Maliye politikası aşırı ısınmayı engellemeli"
-
Cari açığın bir kırılganlık unsuru olduğunu vurgulayan Derviş; "maliye politikası aşırı ısınmayı engellemeli uyarısında" bulundu
Bloomberg HT'nin özel yayınında Özlem Dalga'nın sorularını yanıtlayan Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş; cari açığın bir kırılganlık unsuru olduğunu vurgulayarak maliye politikasının aşırı ısınmayı engellemesi gerektiğini vurguladı.
"Türkiye'de 10 yıldan bu yana çok mesafe kat edildi." diyen Deviş; "Zorluk kriz aynı zamanda bir fırsat yaratıyor. Türkiye bu dönemi iyi kullandı. En önemlisi finans sektörünün güçlü olması. Türkiye'nin bundan sonra istikrar içinde hızlı büyümesi gerekiyor. Son 30 - 40 yıla baktığımızda Türkiye'nin dönem dönem çok hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Ondan sonra bir dönem geliyor eksiye düşüyor. Bizim daha iyi istihdam için; dünyanın en başarılı ülkeleri arasına girebilmemiz için o eksi veren yılları defterden silmemiz; kazasız büyümemiz lazım." yorumunda bulundu.
Cari açığı bir krılganlık unsuru olarak değerlendiren Kemal Derviş; hükümetin de Merkez Bankası'nın bu konuda önlem alması gerektiğini belirtti. Kısa vadede faizlerin düşük kalması gerektiğini söyleyen Derviş; "Dünyada çok düşük faiz politikası uygulayan bir ABD var; para şu an ucuz. Kısa vadeli faiz düşük. Tek başımıza içerideki aşırı ısınmaya karşı faizi yükseltmeye kalkarsak tedbir diye; bu sefer daha fazla sıcak para gelebilir. Dolayısıyla Türkiye için en yararlı olan hakikaten faizlerin biraz düşük kalması ve aynı zamanda maliye politikasının güçlü olması ve maliye politikasının para politikasını desteklemesidir. Kriz şunu dünyaya öğretti ki en iyi günlerde maliye politikasının sıkı olması; kötü günlerde de gevşetilmesi gerekiyor. Şu anda yüzde 8 büyüyoruz. Madem ki büyüyen bir dönem içindeyiz o zaman maliye politikasının çok dikkatli olması ve aşırı ısınmayı engellemeye çalışması lazım." yorumunda bulundu.
Programı başarılı bulduğunu vurgulayan Derviş; "Temelinde kısa vadeli faizleri düşürmek isteyen fakat aynı zamanda kredi denetimiyle kredi artışını sınırlayan yaklaşım içinde. Bunu temelde doğru görüyorum. Benim umudum maliye politikasının da para politikasına yardımcı olması." dedi.
Kemal Derviş istihdam sorunun çözülmesi içinse kesintisiz büyümenin şart olduğunu "2008'de Türkiye çok az büyüyebildi. 2009'da negatif büyüme oldu. Dolayısıyla iki yavaş büyüme yılından sonra istihdam sorunu arttı. İstihdam sorunun çözülmesi için negatif büyümeyi defterden silmemiz lazım. İstikrarlı bir biçimde yüzde 5 - 7 büyüme hızını yakalamamız lazım. Bunu 10 - 15 yıl için gerçekleştirebilirsek işte o zaman istihdam sorununu çözebiliriz." sözleriyle dile getirdi.
Büyüme tahminini bugünkü belirsizlikler içinde açıklamanın kolay olmadığını söyleyen Derviş; "2010'dan biraz daha düşük bir büyüme hızı olacak. Yüzde 5 - 6 arasında büyümemiz mümkün, İnşallah gerçekleşir.Petrol fiyatını şu an kimse kesti remiyor, düşebilir de 100 doların üstüne de çıkabilir. Türkiye özellikle petrol fiyatına duyarlı bir ülke. En büyük belirsizlik enerji fiyatları ile biraz da gıda fiyatları." yorumunda bulundu.