Dış piyasalarda "Çin" sıkıntısı sürüyor
-
Uluslararası piyasalar, Çin'in imalat sanayindeki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor
Uluslararası piyasalar, bugün açıklanacak olan ABD istihdam verileri öncesi, Çin'de imalat sanayinin yavaşladığını gösteren veriden olumsuz etkileniyor. Asya hisse sentleri değer kaybederek 2008'den bu yana en hızlı aylık kaybını daha da genişletirken, ABD endeks vadeli kontratları ve petrol aşağı yönde hareket etti. Dolar Endeksi 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:00'te yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kaybetti. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 geriledi. Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 0.4 gerileyerek değer kaybını dördüncü güne taşıdı. Dolar Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.5 zayıfladı.
Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi, imalat sanayinin geçen ay beklenenden daha az büyüdüğünü gösterdi.Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 150,000 artması bekleniyor. Dün açıklanan veriye göre, dünyanın en büyük ekonomisi ABD yılın ilk çeyreğinde, ilk açıklanan rakamdan daha yavaş bir büyüme gösterdi.
Tokyo'da Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'dan kıdemli stratejist Kiyoshi Ishigane, "ABD ve Çin'de merkezleşen küresel ekonomi beklenenden daha ciddi zorluklarla karşı karşıya ve toparlanma beklentileri bir miktar azalmış durumda" dedi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, kaynak şirketlerinin hisselerinin öncülüğünde düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Endeks Mayıs ayında yüzde 10 ile Ekim 2008'den bu yana en keskin aylık düşüşünü gerçekleştirdi. Bu satışlar sonucu, endeksin değerlemesi, tahmini kar toplamının 11.5 katına geriledi. Dünya hisse senedi piyasaları, geçen ay 4 trilyon doların üzerinde bir erime yaşadı.