Dış piyasalarda "teşvik" umudu
Uluslararası piyasalar, dünkü veri sonrası Fed'in teşvik işaretleri vereceği beklentisinden destek buldu
Uluslararası piyasalar, dün ABD'de perakende satışlar verisinin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından Fed'in bugün ilave teşvikler konusunda işaretler evrebileceği beklentisinden destek buldu. Asya hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşırken, Japon yeni değer kaybetti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:47'de yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Petrol New York'ta yüzde 0.3 yükselerek varil başına 88.65 dolara çıktı ve kazançlarını beşinci günde de sürdürdü. Japon yeni 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti ve euro karşısında yüzde 0.3 geriledi. Güney Kore para birimi won yüzde 0.4 yükseldi. Mısır fiyatları yüzde 1.5 yükselerek Chicago'da kile başına 7.84 dolara çıktı ve Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kauçuk yüzde 2.6 yükselerek, Tokyo'da kg başına 254.40 yene çıktı.
Fed Başkanı Bernanke, dün beklenmedik bir şekilde düşen perakende satışlar verisinin, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için ilave tedbirlere gideceği epekülasyonunu artırmasının ardından, bugün Kongre'de ekonomi ve para politikasına ilişkin yarıyıl konuşmasını gerçekleştirecek. Mısır fiyatları, ABD'de görülen bir nesildeki en büyük kuraklığın, dünyanın en büyük mısır ihracatçısında ürün ve üretimde ciddi sıkıntılar yaratacağı endişeleri ile, 15 Haziran'dan bu yana yüzde 55 yükseldi.
Sydney'de, ülkenin en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia stratejistlerinden Joseph Capurso, "Bernanke'nin bugün birşeyler söyleyeceği şeklinde bir piyasa konumlanması var" dedi ve "Bu yılın sonuna kadar, daha da politika gevşemesi konusunda yüksek bir risk var" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'de perakende satışların üç aydır üst üste düşmesi, istihdamdaki kısıtlı artışın ABD ekonomisinin en büyük parçası olan tüketim üzerinde tkili olmaya başladığını gösteriyor. IMD dün yaptığı açıklamada, Avrupa'daki krizin sürmesi ve Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlamanın etkisi ile, 2013 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 4.1'den yüzde 3.9'a düşürdü.