Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dokunulmazlık görüşmeleri çıkan kavgayla ertelendi

Dokunulmazlık görüşmeleri çıkan kavgayla ertelendi

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda, yumruklu kavga çıkmasının ardından çalışmalar Pazartesi gününe ertelendi

Giriş: 28 Nisan 2016, Perşembe 19:11
Güncelleme: 28 Nisan 2016, Perşembe 19:12

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkmasının ardından çalışmalar Pazartesi gününe ertelendi. Sabah tartışmalarla başlayan görüşmelerde AK Parti ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkması ve kavganın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi.

-Komisyon ertelendi

Milletvekilleri arasında çıkan kavga sonrası, komisyon görüşmeleri Pazartesi gününe ertelendi. Maddeler üzerinde görüşme gerçekleştirilemedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin, milletvekilerinin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir teklif olmadığını belirterek, "Teklifimizi milletvekillerinin yargılanmalarının önündeki anayasal engeli, anayasaya eklenen ek maddeyle bir defaya mahsus olarak kaldıran, yargılanmalarına izin veren bir teklif olarak görüyoruz." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, dosyalar üzerinde yapılan incelemede toplam 600 dosyanın 46'sının AK Parti'li, 179'unun CHP'li, 354'ünün HDP'li,17'sinin MHP'li, 5'inin de bağımsız milletvekiline ait olduğunu belirterek, 27 AK Parti, 51 CHP, 49 HDP, 7 MHP ve 1 bağımsız milletvekili olmak üzere toplam 135 milletvekili hakkında fezleke düzenlendiğini söyledi.

Teklif sahipleri adına ilk sözü alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, anayasa değişikliği teklifini CHP, MHP ve HDP'ye götürdüklerini anımsatarak, dokunulmazlık fezlekeleri yargıya intikal ettirildiğinde mutlak suretle hukuki ve cezai sonuçlar doğuracak şekilde bir algıyı doğru bulmadıklarını kaydetti.

Dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin dosyaların olağan usullerle yargıya intikal ettirilmesinin çok uzun zaman alacağını ifade eden Bostancı, "Hızlı şekilde yargı bu konulara el attığında siyasetin üzerindeki gölgenin de ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Siyasi spekülasyonlar da yargının kararlar vermesiyle gerçekçi zeminde yoluna devam edecektir." dedi.

Bostancı, sadece terör meselesine ilişkin dosyaların ele alınmasının farklı suistimalleri, spekülasyonları gündeme getireceğine vurgu yaparak, anayasa değişiklik tekliflerinin tüm dosyaların yargıya gönderilmesi şeklinde olduğunu belirtti. Bostancı, "Anayasa değişikliğinin neticelerini elbette göreceğiz. Bunu yaptığımızda siyasetin üzerindeki gölgeyi, şaibeyi çok çeşitli asılsız ve yersiz tartışmaları da ortadan kaldıracağımızın kanaatindeyim." diye konuştu.

Teklife ilişkin hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da milletvekili dokunulmazlığının ilk kez Kanun-i Esasi ile mevzuata girdiğini anımsatarak, milletvekili dokunulmazlığının Meclis kürsüsü ve komisyonlar dahil Meclis'in faaliyetleri kapsamındaki oy, söz ve düşünceleri kapsadığını söyledi.

Kürsü dokunulmazlığının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Bu teklif esasında milletvekilerinin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir teklif değil. Teklifimizi milletvekillerinin yargılanmalarının önündeki anayasal engeli, anayasaya eklenen ek maddeyle bir defaya mahsus olarak kaldıran, yargılamalarına izin veren bir teklif olarak görüyoruz. Bunlarla ilgili soruşturmayı ilgili Cumhuriyet savcıları yürütecek, davaya dönüşecekse mahkemeler karar verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Değişiklik teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddialarını doğru bulmadığını ifade eden Bozdağ, TBMM ile Anayasa Komisyonunun anayasaya geçici madde ekleme hak ve yetkisine sahip olduğunu söyledi. Bozdağ, "Anayasanın bir hükmünü diğer bir hükmüne göre tartmak, ölçmek, anayasaya, hukuka uygunluk denetimine tabi tutmak hukuka uygun değildir." dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de kendisine 1 saat gecikmeyle söz verilmesini eleştirerek, Şentop'un HDP'li milletvekillerinin taleplerini dikkate almadığını öne sürdü.

Komisyon toplantı salonunun dar olduğunu, mekanın değiştirilmesi gerektiğini savunan Baluken, "Ayakta bekleyen milletvekillerimiz var. Dönüşümlü olarak oturmak suretiyle toplantıyı takip etme gibi bir zorluk yaşanıyor. İleriki saatlerde, günlerde, doğal olarak fezlekesi bulunmayan milletvekilimiz olmadığı için burada bulanan vekil arkadaşlarımızın sayısı da artacak." diye konuştu.

HDP açısından Türkiye demokrasi tarihinin en önemli toplantılarından birinin yapıldığını öne süren Baluken, "Anayasa değişikliğini darbe anlayışını meşrulaştırmaya çalışan bir düzenleme olarak görüyoruz. 5 milyon oy almış siyasi partinin demokrasisinde kesinti anlamına gelecek, demokrasi tarihinde bir darbe kesintisi olarak tarif edeceğimiz süreci, görsel basına kapatmanızı kabul edilebilir bulmuyoruz." ifadesini kullandı.

-12 Eylülden daha ciddi

"Bizim açımızdan 12 Eylül darbesinden daha ciddi bir durumla karşı karşıyayız." diyen Baluken, komisyon toplantısının 24 saat kapalı devre yayınla kayıt altına alınması ve danışmanların da toplantıyı takip etmesi gerektiğini savundu.

Baluken, HDP'li milletvekillerinin bugüne kadar dokunulmazlıklarının zaten olmadığını ileri sürerek, "Sokakta her türlü coptan, gazdan, tazyikli sudan, işkenceye kadar her türlü muameleyi zaten görüyoruz. Silvan'daki yürüyüşte gerçek kurşunlarla üzerine ateş atılan bir vekil olarak buradayım. Eş başkanlarımıza yönelik öldürücü müdahaleler, suikastler, genel merkezimize parti bürolarımıza yapılan saldırılar da ortada." iddiasında bulundu.

İdris Baluken, dün TBMM Genel Kurulunda yaşanan arbedenin de "tam bir ahlaksızlık tablosu" olduğunu öne sürerek, "Kürsü dokunulmazlığını kullanan siyasi partiye, onun vekillerine yönelik dün Genel Kurulda 150-200 vekille yapılan linci parlamentoyla bağdaştırmak mümkün değil. Olsa olsa ahlaksızlık, eşkiyalıkla tarifi mümkündür. Dünkü olay kürsü dokunulmazlığı açısından da HDP'lilerin herhangi bir dokunulmazlığa sahip olmadığını açıkça ortaya koymaktadır." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise HDP'li milletvekillerinin bugüne kadar şiddet görmediği tek mekanın TBMM Genel Kurulu olduğunu iddia ederek, "Dün akşam milletvekillerinin bile şiddetine maruz kaldık. Sözlü şiddete maruz kalıyorduk, dün akşam fiziki şiddete de maruz kaldık. Dün akşam Genel Kurulda mahkumiyet kararlarını bile milletvekilleri verdi. Dün akşam grubumuza yapılan saldırıyı kınıyorum. Saldırıyı Mecliste faşizmin pratikleşmesi olarak ifade ediyorum. Dün akşam yargıçlar Genel Kurulda görevini yaptı." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı ise 2011 yılından beri Meclis'te bulunduğunu hatırlatarak, "HDP'li milletvekilerinin kürsü dokunulmazlığı olmadığı iddiasını kesin bir dille reddederim. 2011'den bu yana HDP'nin sayın milletvekillerini kürsüden dinliyorum, bundan sonra da dinlemeye devam edeceğiz. Dün akşamki gibi maalesef Meclis için kabul edilemez olan manzaralar da ilk defa olmuyor, ümit ederim bu son olur. Kimseye fiili olarak müdahale edilmesi kabul edilemez, dün akşamki olayı kınıyorum." diye konuştu.

Bostancı'nın sözlerini HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, "Bunun hesabını vermeniz gerekecek. 100 kişi 5 kişiye saldırdı." diyerek kesti.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Şentop, Encu'yu, "Konuşana saygı göstereceksin, sen konuşuyorsun." diye uyardı.

HDP Grup Başkanvekili Baluken de tartışma sırasında toplantıya kravatsız katıldığını öne sürdüğü AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'yı göstererek, "İçtüzüğe aykırı bir durum var, onu ifade edeceğim. Meclis çalışmalarıyla ilgili kılık-kıyafet düzenlemesi bellidir. Komisyonda kravatsız bulunanlar var." dedi.

Komisyonda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor.

-Tartışmalarla başladı

HDP Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, çok sayıda milletvekilinin ayakta olduğunu gerekçesiyle daha geniş salona geçilmesini istedi. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise en geniş salonda toplantının yapıldığını söyledi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da "Genel Kurul bugün kapalı, orada yapalım" teklifinde bulundu. Komisyonda, teklifin görüşmelerine geçilmeden önce basın mensupları ile milletvekili danışmanlarının salon dışına çıkartılması konusunda tartışma yaşandı. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, toplantı düzeni sağlanmadan milletvekillerine usul hakkında söz vermeyeceğini açıkladı.

AA