Dolar/TL "seçim" sonrası rekora yükseldi
Dolar TL karşısında, seçimler sonrası Ak Parti'nin çoğunluğu kaybetmesinin ardından rekor seviyeye yükseldi (17:03'te güncellendi)
(17:03'te güncellendi)
Türk Lirası dolar karşısında, parlamento seçimleri sonrası Ak Parti'nin, 2002 yılından bu yana ilk kez hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamaması ve koalisyon olasılıkları ve buna bağlı belirsizliklere bağlı olarak, rekor seviyelere geriledi.
Dolar/TL kuru sabah saatlerinde yüzde 5.2 yükselerek 2.8096 seviyesine çıktı ve tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Kur böylelikle son iki yılın en sert yükselişini gerçekleştirdi. Kur daha sonra Merkez Bankası'nın döviz depo faizlerinde indirime gitmesi sonrası 2,80'in altına gevşedi. Kur TSİ 17:03'te yüzde 3 yükselerek 2,7560 oldu.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, ilk sonuçlara göre, toplam oyların yüzde 40.9'unu alarak 258 sandalye kazanırken, CHP yüzde 25 ile 132 sandalye ve MHP yüzde 16 ile 81 sandalye kazandı. HDP ise yüzde 10'luk barajı aşmayı başardı ve yüzde 13 ile 79 sandalye kazandı. Hükümetin kurulabilmesi için 276 milletvekilinin onayı gerekiyor.
Bloomberg News'a değerlendirmelerde bulunan Ak Portföy para yöneticisi Kerem Baykal, "Şu anda çok fazla belirsizlik var," dedi ve "Hangi partinin ya da partilerin koalisyon içinde yer alacağını bilmiyoruz ve çok kötümser taraftan bakarsak, acaba herhangi bir parti koalisyona katılacak mı? Bu erken seçim anlamına gelebilir. Bu konu açıklığıa kavuşana kadar bir toparlanma beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.
Türk Lirası dolar karşısında bu yıl yüzde 14 zayıfladı ve Bloomberg'in izlediği 24 gelişen ülke para birimi arasında, Brezilya realindan sonra en çok değer yitiren para oldu. Öte yandan, lira, yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur karşısında da 2.9629 seviyesine çıkarak rekor seviyeye ulaştı.
Credit Suisse'e göre, "Seçim sonuçları demokrasi için iyi, ancak piyasalar için belirsiz". Banka, değerlendirmesinde, "Azınlık hükümeti en olası senaryo, ancak bu muhtemelen önümüzdeki bir ya da bir buçuk yıllık dönemde erken seçime gidilmesine neden olacak" dedi.
Commerzbank'tan Tatha Ghose, "Bu seçim sonuçları, orta vadede, ılımlı piyasa dostu senaryolar arasındaydı ve olası koalisyon senaryolarının daralmasına kadar kısa vadeli volatilitenin sürmesini bekliyoruz" dedi ve "Sonuçlar olumlu, zira piyasanın endişesi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'da çok fazla gücün toplanması ya da başkanlık sistemine geçiş beklemede kalacak. Geri kalan ise, önümüzdeki günlerde nasıl bir koalsiyon anlaşmasına varılacağına bağlı olacak" yorumunda bulundu.
Eczacıbaşı Menkul Kıymetler başekonomisti Sertan Kargın, bu görüşlere katılmayarak, seçimlerin tekrarlanmasının muhtemel senaryo olduğunu belirtti. Kargın "Mevcut durumdaki beklemedeki parlamento piyasa tarafından 7 Haziran seçimlerinin en kötü sonucu olarak değerlendirilecek ve Türkiye varlıkları muhtemelen bir süre olumsuz etkilenecek" şeklinde görüş bildirdi.
Yavaşlayan Büyüme
Ak Parti iktidarı döneminde ortalama yüzede 5 büyüyen Türkiye ekonomisi, geçen yıl bu oranın neredeyse yarısı bir hızda büyüdü ve 2015 yılını ise yüzde 3.2'lik büyümeyle geçmeye hazırlanıyor. İşsizlik oranı altı yılın zirvesi yakınında seyrederken, enflasyon 2011'den bu yana Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde kaldı.
BGC Parners baş ekonomisti Özgür Altuğ, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Birçok yatırımcı tek parti hükümeti umuyordu," dedi ve "Koalisyon görüşmeleri ya da erken seçim spekülasyonu finans piyasalarında trendi belirleyecek ve yatırımcılar daha fazla netlik görene kadar, piyasalar zayıf kalacak" şeklinde konuştu.
(17:03'te güncellendi)