Dragi'nin "uzlaşı" araması fay hatlarını ortaya çıkarıyor
AMB Başkanı Draghi'nin QE için uzlaşı araması, Euro Bölgesi'ndeki bütünlük eksikliğini ortaya çıkarıyor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin ağırlığını Euro Bölgesi'nin teşvikleri konusunda bir uzlaşma sağlamaya vermesi, para birliğinin fay hatlarını ortaya çıkaracak.
AMB Başkanı ve İcra Kurulu'nun bugün deflasyonla mücadele için bir tahvil alım önerisi hazırlamak amacıyla araya gelmesi ile birlikte, seçeneklerden biri, risklerin ülke bazında çevrelenmesi olacak. Bu yaklaşım, 22 Ocak'taki Yönetim Konseyi toplantısında, Draghi'nin muhaliflerinden bazılarının desteğini kazanabilir, ancak bu durum ayrıca, Euro Bölgesi'nde bütünlük eksikliğini ortaya çıkarıyor.
Londra'da Nomura International Plc kıdemli ekonomisti Nick Matthews, "Risk paylaşımındaki eksiklik, para politikasının tekliği açısından bakıldığında, piyasa tarafından kötü bir sinyal olarak algılanabilir ve kendi kendini engelleyen bir durum haline gelebilir," dedi ve "Ancak bu, Yönetim Konseyi üyeleri için, parasal genişlemenin (QE) tasarımını daha hoşa giden hale getirmek için gerekli bir uzlaşı haline gelebilir ve programın büyüklüğüne bir sınır getirilmesi durumuna göre daha tercih edilebilir hale gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Yatırımcılar, Draghi'nin konsey toplantısının ardından yapacağı basın toplantısında parasal genişleme programını açıklamasını bekliyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, 550 milyar euro (640 milyar dolar) büyüklüğünde birprogram öngörüyor. Draghi'nin, seçilmemiş merkez bankası yetkililerinin riski daha zayıf ülkelerden güçlü olanlara transfer ettiği yolundaki eleştirileri dindirmek için nereye kadar gideceği belirsiz kalmaya devam ediyor.
Tansiyon dün Dublin'deki bir konferansta yeniden ortaya çıktı. İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, ulusal merkez bankalarının ülke tahvilleri almasının etkisiz" olacağını kaydetti ve bu yoruma, AMB İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure'den bir tepki geldi.
Arka Kapı Politikası
Coeure, "Tartışma, parasal genişlemenin işleyebilecek ve etkili olabilecek bir şekilde nasıl hazırlanacağı üzerine," dedi ve "Eğer bu tartışma, Avrupa'da ülke riskinin nasıl en iyi şekilde bir araya getirilmesi ve ülke risklerinin bir araya getirilmesinin hükümetlerin kendi kendilerine bu kararı almadıkları bir ortama doğru ilerlemesi ise, bu doğru bir tartışma değil" şeklinde görüş bildirdi.
Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Alman Der Spiegel dergisine geçen hafta yaptığı değerlendirmede, "Kararların AMB'nin arka kapısında alınmasından kaçınmak zorundayız" dedi.
Spiegel, 16 Ocak'taki haberinde, son QE planlarının, ulusal merkez bankalarının kendi ülkelerinin tahvillerini almasını içerdiğini belirtti. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, iki gün sonra çıkan bir haberinde, ülke merkez bankalarının, kendi ülkeleri tarafından arz edilen tahvillerin alımından ortaya çıkabilecek zararların en az yarısından sorumlu olacağını kaydetti. Her iki yayın organı da haberleri nereden aldığını belirtmedi.