Dünya Bankası: 15 yılda 600 milyon yeni istihdam gerekli
-
Dünya Bankası, 2005-2020 döneminde 600 milyon yeni istihdamın gerektiğini söyledi
Yüksek işsizlik oranlarının Mısır ve Tunus'ta liderleri düşürmesinin 2 yıl sonrasında Dünya Bankası, işsizliğin, hükümetlerin ajandasının en üstünde yer alması gerektiğini söyledi. İşsizliğin etkilerinin ekonomik alanın çok ötesine uzandığının altını çizen banka, istihdam yaratımının, kalkınmanın temel taşı hâline geldiğini belirtti.
Dünya Bankası, işgücüne yeni katılacak olan genç nüfusun istihdama dahil edilmesi, kalkınmanın desteklenmesi, kadınların güçlendirilmesi ve huzursuzluğun giderilmesi için küresel ekonominin 2005-2020 döneminde 600 milyon yeni iş yaratmasının gerekeceğini söyledi.
Nüfus değişimleri, teknolojik ilerleme ve uluslararası finansal krizin etkilerinin, dünya genelinde ülkelerin istihdam tablosunu değiştirdiğine dikkat çeken Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, raporun önsözünde, bu değişime ayak uyduran ve istihdam zorluklarını atlatan ülkelerin, yaşam standartları, verimlilik ve daha birbirine bağlı toplum konularında ciddi kazanımlar elde edeceğini belirtti.
Küresel ekonomik yavaşlamanın etkisiyle, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü resesyonundan toparlanmaya çalışan birçok ülke hâlen daha kriz öncesindeki istihdam seviyelerine dönmeyi başaramadı. Dünya Bankası raporunda ülkelere, ihtiyaç duyulan işleri ayırmada ve özel sektöre yatırım teşvikleri verilmesi gibi alanlarda önemli görev düştüğüne dikkat çekildi.