Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonomistler 2012'de "yavaş tempo" diyor

Ekonomistler 2012'de "yavaş tempo" diyor

  • Küresel büyümenin 2012'de hız kesmesini bekleyen ekonomistler, yine de dünya ekonomisinden, Dünya Bankası'na kıyasla daha umutlu görünüyor

Giriş: 20 Ocak 2012, Cuma 14:00
Güncelleme: 20 Ocak 2012, Cuma 14:01

Reuters'ın 600 ekonomistin katılımıyla düzenlediği ankete göre, dünya ekonomisi 2012'de Avrupa'daki borç krizinin, küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinden ötürü hız kaybedecek; ancak doğru yönde hareket etmeye devam edecek.

Ekonomistler, Asya ekonomilerinin, daha düşük performansa rağmen, bu yıl da büyümenin motoru olacağını, ABD'nin ise Avrupa'yı bir kez daha geride bırakarak, orta ölçekli büyümeye katkıda bulunucağını düşünüyor. 2012'de Brezilya'nın ise yeniden hız kazanacak birkaç ekonomi arasında yer alacağı ve Meksika ile Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerini sollayacağı tahmin ediliyor.

20 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiyi kapsayan Reuters anketinde, 2012'ye ait büyüme tahminleri de, Dünya Bankası'nın karamsar beklentileri gibi olmasa da, düşürüldü ve yüzde 3.3 olarak belirlendi. Dünya Bankası ise, küresel ekonominin 2012'de yüzde 2.5 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, küresel ekonomi için büyük tehdit oluşturmasına rağmen, ABD'den umut vadeden sinyaller gelmeye devam ediyor. ABD ve yumuşak iniş yapacağına inanılan Çin konusunda oldukça iyimser olduklarının altını çizen, anketin "iyimser" tahmincilerinden Investec'in ekonomisti Victoria Cadman, yine de Avrupa'daki olası bir kontrolsüz temerrüt riskini de unutmamak gerektiğine dikkat çekti.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in bu yıl da yüzde 8.4 büyüyeceği, Hindistan'ın ise yüzde 7 ile hemen peşinden gideceği öngörülüyor.

Diğer yandan 2012'nin zengin gelişmiş ekonomiler için daha zor geçecek gibi görünüyor. ABD'nin 2012'de yüzde 2.2 büyümesi, krizdeki Euro Bölgesi'nin ise yüzde 0.3 küçülmesi bekleniyor.

Ekonomistlerin Avrupa konusunda ele aldıkları acil riskler arasında ise Yunanistan'ın Mart ayındaki 14.5 milyar euroluk itfayı yapamaması ve temerrüte düşmesi bulunuyor.

ING Group'un baş ekonomisti Mark Cliffe, Euro Bölgesi liderlerinin borç krizini çözme konusundaki başarısızlığının, yalnızca çevre ekonomileri değil, bölgenin tamamının büyümesini tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın bu yıl yüzde 0.5 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Ekonomistler, deflasyon ve deprem sonrası ülke ekonomisinin yeniden inşasıyla zor bir dönemden geçen Japonya'nın ise yüzde 1.8 büyüme kaydederek, Avrupa'daki ekonomilerin önüne geçeceğini düşünüyor.