Ekonomistlere göre enflasyon 14 ayın zirvesini görebilir
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan ekonomistler Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,68 artacağını öngördü
Ekonomistler enflasyonda yükseliş ivmesinin Ocak'ta da devam edeceğini öngördü.
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği ve 21 kurumun katıldığı ankete göre Ocak ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 14,68 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise yüzde 1,42 olarak kaydedildi.
Ekonomistlerin beklentisinin gerçekleşmesi durumunda bu, 14 ayın en yüksek yıllık enflasyonu olacak.
Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,90 artacağını tahmin etti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11 oldu.
Kasım ve Aralık aylarında enflasyon ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık'ta yıllık enflasyon yüzde 14,60 olmuştu.
Gıda fiyatlarında artış ivmesi
2020'nin son döneminde özellikle gıda enflasyonunda yaşanan yükseliş dikkat çekmişti. Verilere göre gıda fiyatlarındaki yıllık artış Kasım ve Aralık aylarında yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde ise yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisinin temel mallar olduğu, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışmanın sürdüğü ifade edildi. Değerlendirmede tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatların artış eğilimini sürdürdüğü vurgulandı.
İlgili haberler
TCMB enflasyon tahminlerini değiştirmedi
2020'nin son aylarında enflasyon beklentilerin üzerinde bir seyir izlerken, yılın ilk enflasyon raporu sunumunda bankanın enflasyon tahminlerini değiştirmediği görüldü.
TCMB Başkanı Ağbal, "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7'ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz." dedi.
Buna karşın TCMB gıda enflasyon beklentisini yükseltti.
İthalat fiyatları, gıda fiyatları ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımlarını gözden geçirdiklerini ifade eden Ağbal, son dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliş ve küresel toparlanma beklentilerinin güçlenmesiyle ham petrol fiyatlarına dair beklentilerin yukarı yönlü güncellendiğini kaydetti.
Ağbal, "Vadeli fiyat eğrileri ortalama ham petrol fiyatının 2021 yılı için 54,4 dolar, 2022 yılı için ise 52,1 dolar olacağına işaret ediyor. Öte yandan, petrolün yanı sıra endüstriyel metal ve tarımsal ürünler gibi emtia fiyatlarında da öngörülerin üzerinde bir seyir görüyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılına ilişkin ABD doları cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarımızı da yukarı yönlü güncelledik." diye konuştu.
Gıda enflasyonu tahminine ilişkin Ağbal, "İşlenmemiş gıda fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatların son dönem eğilimlerini dikkate alarak 2021 yılı için gıda enflasyonu varsayımımızı 1 puan artışla yüzde 11,5'e revize ettik." dedi.